Regionális tehetséggondozó központot alakít ki az MCC Szegeden

Belföld, 2021.07.30

Az egykori Bartók Béla Művelődési Ház épületének felújításával regionális tehetséggondozó központot alakít ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szegeden - jelentette be Orbán Balázs kuratóriumi elnök pénteken a helyszínen.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkári posztját is betöltő politikus elmondta, szeptembertől a kollégium Budapest mellett Győrben, Miskolcon, Pécsen, Debrecenben és Szegeden is elindítja egyetemi képzéseit.

Az alapítvány valamennyi városban megtalálta azt az épületet, amely - még ha felújításra szorul is - alkalmas arra, hogy a tehetséggondozás fellegvára legyen. Szegeden a kereskedelmi és iparkamara egykori székházaként, majd Bartók Béla Művelődési Házként működő épületre esett a választás - közölte az elnök.

Az épület felújítását néhány éve elkezdte a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, de a rekonstrukció elakadt. Az MCC jelenlegi állapotában megvásárolja az épületet, és a lehető legrövidebb időn belül szeretné befejezni a felújítást, hogy az ingatlan közösségi térként és képzései szegedi központjaként működhessen - mondta Orbán Balázs.

A kuratóriumi elnök kitért arra, hogy az MCC szoros együttműködésre törekszik a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE), és épít a képzéseire. A kollégium kiegészítő mentorlást nyújt a képzésein résztvevő hallgatóknak és nemzetközi kapcsolatrendszert hoz a városba.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, az egyetem és az MCC egymás természetes partnerei, céljaik közösek.

Az akadémikus szerint a mai magyar felsőoktatás egyik problémája, hogy nem működnek benne a hallgatói közösségek, így korlátozott a társaktól való tanulás lehetősége. Az MCC közösségépítő munkája sokat javíthat ezen a helyzeten - mondta. Kiemelte, a kollégium programja részben az értelmiségképzés fontos eszköze is.

Asztalos Kata regionális képviselet-vezető közölte, az MCC az ötödik osztályostól a tanulmányaikat kezdő egyetemistákig több korosztály számára is elindítja ingyenes tehetséggondozó programját Szegeden. Ezek közül többre még lehet jelentkezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!