Répássy Róbert: az alaptörvény maradandó értékeket hordoz

Belföld, 2022.01.10

Az alaptörvény maradandó értékeket hordoz - mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az alaptörvény hatálybalépésének 10. évfordulója alkalmából kibocsátott bélyegek ünnepélyes forgalomba helyezésekor hétfőn Budapesten.

Bélyegszettet bocsátottak ki az Alaptörvény hatálybalépésének 10. évfordulója alkalmából Répássy Róbert az alaptörvény párhuzamaként a Szent Koronát és a Parlament épületét említette. Azt mondta, az alaptörvény a jogfolytonos történeti alkotmány része, tiszteleg a Szent Korona és az általa kifejezett magyar államiság előtt.

Hozzátette: a több mint 120 éves Parlament épületét a maga korában kritizálták, de idővel a magyar közélet méltó centruma lett. A kortárs bírálatok ellenére az alaptörvény is meg fogja kapni azt az elismerést, amelyet a Parlament, ugyanis az alaptörvény minden kritika ellenére hordozza az egyetemes és magyar értékeket, védelmezi az emberi jogokat és a szabadságot, tiszteleg a magyar múlt és a történelmi alkotmány előtt.

Hende Csaba (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke arról beszélt, hogy bár a 20. század bővelkedik magyar alkotmányozási kísérletekben, az 1944-es nyilas hatalomátvétellel Magyarország elvesztette szuverenitását, így az után egyetlen alkotmányos szabály, például az 1949-es kommunista alkotmány sem lehetett jogállami.

A 1949-es alkotmány örök szégyene az akkori politikai vezetőknek, mert lényegében az 1936-os sztálini alkotmány fordítása volt - jegyezte meg.

A korábbi igazságügyi államtitkár arra figyelmeztetett, hogy az 1989-es alkotmányreform sem felelt meg a jogállami követelményeknek; egyrészt mert az ország nem volt szuverén, területén szovjet csapatok állomásoztak, másrészt pedig nem előzte meg szabad választás. Az első igazi lehetőség 2010-ben jött el arra, hogy valóban a múlt, a jelen és jövő magyarjainak szövetségeként jöjjön létre az alkotmány - jelentette ki.

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke elmondta, hogy a Magyarország sikerét hosszú távon szolgáló alaptörvény 2012. január 1-jei hatálybalépésének 10. évfordulója előtt tisztelegve bélyegszettet bocsátottak ki. Ez tartalmazza az alkalmi bélyegblokk perforált, vágott és egyszínű változatát. A blokkon az Országház belső kupolacsarnoka és a Szent Korona látható. A perforált alapváltozat 50 ezer, a vágott 6500, a harmadik, úgynevezett feketenyomat pedig 2500 példányban jelenik meg. Az első kettő külön-külön is megvásárolható 2010-2010 forintért, a harmadik csak a teljes, exkluzív szett részeként, 8890 forintért.

A rendezvényen bélyegzéssel és aláírással ünnepélyesen forgalomba helyezték a 10 éve lépett hatályba Magyarország Alaptörvénye elnevezésű bélyegszettet.
(MTI)

Címkék

Répássy Róbert

Galériánk

Bélyegszettet bocsátottak ki az Alaptörvény hatálybalépésének 10. évfordulója alkalmából Bélyegszettet bocsátottak ki az Alaptörvény hatálybalépésének 10. évfordulója alkalmából Bélyegszettet bocsátottak ki az Alaptörvény hatálybalépésének 10. évfordulója alkalmából
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!