Rövidesen leengedik a Maty-ér vizét

Belföld, 2018.07.04

A Maty-éri kajak-kenu és evezős pályát 1979 és 1981 között készítették el. A megnyitó óta eltelt időszak alatt nívós nemzetközi versenyek tucatjait rendezték itt, ám most átépítés miatt rövid időre el kell hagyniuk a sportolóknak a sportközpontot. A horgászok nem igazán örülnek ennek.

Maty-ér Szeged látványterv
A Maty-éri versenypálya, hivatalos nevén a Szegedi Olimpiai Központ a világ egyik legjobb adottságaival rendelkező kajak-kenus és evezős sportlétesítménye. A majdnem 2 és fél kilométer hosszú, 130 méter széles pálya a legrangosabb nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas. A nemzetközi szövetségek rengeteg fontos verseny színhelyéül jelölték ki az utóbbi évtizedekben, mert hihetetlen hangulatot tudnak teremteni az itteni szurkolók a hely különleges atmoszférájának köszönhetően. Ez főként annak is köszönhető, hogy a vízhez nagyon közel helyezkednek el a lelátók.

Az evezős és kajak-kenu versenyeken kívül rendeznek itt triatlon- és horgászversenyeket is. Nagy előnye, hogy a bemelegítésre egy versenypályától elkülönítve lehet bemelegíteni egy hosszú szigetnek köszönhetően. Nagyon értékes versenyhelyszín televíziós szempontból is, hiszen az úgynevezett osztószigetről is és szemből is lehet képet adni a versenyről, sőt a modern technikának köszönhetően látványos légi felvételek is készülhetnek a pályáról. Szeged ugyanakkor olyan közel van a pályához, hogy a magasabb épületek feltűnnek a versenyzők mögött, amint szelik a habokat.   

A Maty-éri víztározó vízkészletét idén július második felében leengedik, ugyanis megkezdődik annak a hídnak az építése, amely a versenypálya közepén lévő osztószigetet köti össze a parttal. Ez egy olyan átkelő lesz, melyen autók is közlekedhetnek, ugyanis csak így juttathatnak be komolyabb felszereléseket a földnyelvre. Eddig ugyanis csak csónakkal vagy pontonhídon át lehetett megközelíteni ezt a verseny lebonyolítása és a televíziós közvetítések szempontjából rendkívül fontos területet.  

Halászati szempontból sajnos igen kedvezőtlen időszakban, az év legmelegebb heteiben fog mesterségesen kiszáradni. Ezért a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége  előzetes halmentési akció keretein belül halmentési célú horgásznapot szervez Július 8-án vasárnap a maty-éri horgászversenypályán. A kifogott halakat az Atkai Holt- Tiszába szállítják át. A maty-éri medencében maradt halak a meder leengedésével a környező csatornákba kerülnek. Így is maradnak azonban olyan gödrök a mederben, melyekben halak rekednek meg, így némi halpusztulás elkerülhetetlen lesz.   
(Webrádió)

Címkék

Maty-ér kajak-kenu és evezős pálya Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!