Sakkozó bántalmazása - Elkezdődött a megismételt elsőfokú eljárás

Belföld, 2017.10.16

A Szegedi Törvényszék katonai tanácsa előtt hétfőn elkezdődött a Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető 2012-es bántalmazása ügyében indult per megismételt elsőfokú eljárása.

Az ügyészség két rendőrt - egyikük időközben leszerelt - hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettével, közúti veszélyeztetéssel, valamint súlyos testi sértés kísérletével, a harmadrendű vádlott taxisofőrt pedig közúti veszélyeztetéssel vádol.

A vádirat szerint három rendőr, köztük a két vádlott 2012. június 2-án Szegeden civil ruhát viselve járőrözött, illegális migránsokat kerestek. Hajnalban a Belvárosi hídon meglátták az arab emírségbeli állampolgárságú sértettet és társát, akiket igazoltatni akartak. A két arab férfi a felszólításra nem állt meg, mindketten futásnak eredtek a szállodájuk felé. Az egyik rendőr gyalogosan, a másik autóval indult utánuk, a harmadrendű vádlott pedig ezt látva taxijával eredt a menekülők nyomába.

A rendőr a szolgálati autóval megpróbált a sértett elé vágni, majd a taxis a férfi elé hajtott a járművével, amelyre Szaúd Mohamed al-Marzúki ráborult, majd tovább szaladt a hotel felé. A szolgálati autóból kiugró rendőrnek sikerült utolérnie a sértettet, akit a földre rántott, majd járőrtársával többször ököllel megütötte, megrugdosta.

A törvényszék korábban eljáró civil tanácsa a két rendőrt felmentette a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és a súlyos testi sértés kísérletének vádja alól. A bíróság azt megállapította, hogy a jelzés nélküli szolgálati autót vezető rendőr szándékosan megszegte a közúti közlekedésre vonatkozó szabályokat, ezzel veszélyhelyzetet idézett elő, amikor hirtelen, kis ívben a rohanó arab férfi elé kanyarodott. A törvényszék kimondta, a taxis egyértelműen anélkül avatkozott be a rendőri intézkedésbe, hogy arra felkérték volna.

A törvényszék döntését az ítélőtábla azonban hatályon kívül helyezte, ezért kezdődött újra az elsőfokú eljárás - jogszabályváltozás miatt - immár a bíróság katonai tanácsa előtt.

A bíróság előtt a vádlottak nem tettek vallomást, és tagadták bűnösségüket. Az ügy tanúk meghallgatásával folytatódik. A törvényszék az ítélőtábla előírásának megfelelően - ahogy az először eljáró civil tanács is - kísérletet tesz arra, hogy meghallgassa a két arab férfit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!