SE: elvégezték az ötszázadik szívtranszplantációt Magyarországon

Belföld, 2017.11.21

Elvégezték az ötszázadik szívtranszplantációt Magyarországon a Semmelweis Egyetemen (SE), a műtéttel egy végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentették meg.

Az intézmény keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, december 3-án lesz ötven éve, hogy ezt az eljárást alkalmazzák a világ kardiológiai centrumaiban. Magyarországon pedig 25 éve, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végezték el az első sikeres hazai szívtranszplantációt.

Mint írták, az ötszáz műtét közös érdem a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel, ahol a többi között a gyermek szívtranszplantáció is zajlik, és ahol az elmúlt évek során összesen 45 ilyen beavatkozás történt.

Merkely Béla, az SE klinikai rektorhelyettese tájékoztatott arról is, hogy a további, 455 műtétet az egyetem városmajori klinikájának orvosai végezték el.

Az utóbbi évek eredményeiről szólva Merkely Béla elmondta, létrehoztak egy transzplantációs intenzív osztályt, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és elindult a nemzetközi szintű műszívprogram is. Mindezeknek, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán végrehajtott infrastrukturális fejlesztésnek is köszönhető, hogy az elmúlt öt évben annyi szívtranszplantációt végeztek a klinikán, mint az azt megelőző húsz évben együttvéve; csak az elmúlt évben 51, míg idén eddig 46 ilyen magas technikai igényű, összetett feladatot hajtottak végre.

Megemlítette azt is, hogy a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az európai centrumok rangsorában a második, és világviszonylatban is benne van az első tízben.

A rektorhelyettes hozzátette: a sikeres felnőtt szívátültetési program feltétele a megfelelő humánerőforrás: a szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésben tizenhat kardiológusnak, nyolc szívsebésznek, hat aneszteziológusnak és nem utolsó sorban több mint hatvan fő szakasszisztensnek van meghatározó szerepe. Munkájuk eredményeként a szívátültetés a magyar egészségügy sikerágazata lett - mondta a rektorhelyettes.

Idén december 3-án lesz fél évszázada, hogy 1967. december 3-án Christiaan Barnard sebész elsőként végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban.

Az első sikeres magyar szívátültetést 1992. január 3-án végezte el Szabó Zoltán professzor a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikáján elvégezte, és 2008. október 8-án idősebb Hartyánszky István professzor elvégezte az első sikeres gyermek szívátültetést Magyarországon, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!