Semjén: Konrad Adenauer a kereszténydemokrácia legnagyobb alakja

Belföld, 2016.10.13

Konrad Adenauer a kereszténydemokrácia legnagyobb alakja - állapította meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egykori kancelláról tartott nemzetközi konferencián csütörtökön Budapesten.

Semjén Zsolt a Konrad Adenauer - kereszténydemokrata és európai államférfi címmel rendezett tanácskozáson kiemelte: Konrad Adenauer filozófiai értelemben megmutatta, hogy a kereszténydemokrácia a kereszténység fundamentumára épít, és nem politikai technikákra és stratégiákra.

Kiemelte az egykori német politikus, kancellár egyház társadalmi tanításához és az evangéliumhoz való hűségét. Adenauer keresztény, kereszténydemokrata, nemzeti és európai politikus volt - összegzett.

Hozzátette: Konrad Adenauer nagyon nehéz szituációban vette át Németország vezetését, a nemzet fogalma terhelt volt a harmadik birodalom miatt. Adenauer azonban egyensúlyt tudott tartani a józan és a természet rendjének megfelelő nemzeti elkötelezettség és az európai egység tekintetében.

A miniszterelnök-helyettes kitért arra is: a görög kultúrából, a római jogból, a germán államszervezésből, a zsidó etikából a kereszténység hozta létre azt a megismételhetetlen civilizációt, amit ma Európának neveznek.

A kereszténységgel lehet vitába szállni, kritizálni, vagy akár tagadni, de ez nem változtat azon, hogy az európai civilizáció keresztény civilizáció. Ennek ugyanakkor az iszlám, bár egy nagy világvallás és kultúra, nem része - rögzítette.

A magyar identitás pedig az iszlámmal szemben áll, hiszen "testünkkel védtük" a keresztény Európát 300 éven át - mutatott rá Semjén Zsolt.

Frank Spengler a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviseletének vezetője kiemelte: Konrad Adenauer 1950-től 1966-ig a Német Kereszténydemokrata Unió elnöke is volt, németként, európaiként és keresztényként határozta meg magát.

Nagy államférfi, kitűnő európai volt - jellemezte az egykori német politikust. Mindig arról beszélt, hogy Európának nemcsak közös háznak, hanem a szabadság házának is kell lennie minden európai számára.

Felidézte az 1956-os forradalom kapcsán általa mondottakat, miszerint a magyarok a szabadságért harcoltak.

Masát András, a konferenciának helyt adó Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem rektora arról beszélt, hogy Adenauer felismerte korának legfontosabb problémáit, nevén nevezte őket és határozottan cselekedett. Két alapfeltételnek tekintette a békét és a szabadságot az ember élete szempontjából - mondta.

Manfred Emmes Németország magyarországi nagykövete felidézte, hogy Konrad Adenauer a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja volt, majd kiemelte: egy egész korszakot határozott meg. Konrad Adenauert nem terhelte a harmadik birodalom múltja, sőt a náci rendszer üldözte is, és hitelesen tudta képviselni az újrakezdést.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!