Soltész Miklós: az egyházi és felekezeti iskoláknak is jár a támogatás

Belföld, 2017.08.31

Fontos, hogy az egyházi iskolák is megkapjanak minden támogatást ahhoz, hogy oktató és nevelő munkájukat megfelelő körülmények között, színvonalasan tudják végezni - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön Celldömölkön, a Szent Benedek Katolikus Általános Iskola új épületének átadásával egybekötött tanévnyitó előtt.

Soltész Miklós elmondta: a kormány 57 millió forinttal támogatta az iskolaépület építésének első ütemét, és további 500 millió forinttal járul hozzá a folytatáshoz, amelynek során újabb tantermek és egy tornaterem is megépül.

Emlékeztetett arra, hogy a köznevelésben az elmúlt években végbement kedvező változások érintik az egyházi és felekezeti iskolákat is, az oda járó diákok is részesülnek ingyenes étkeztetésben, ingyenesen kapják a tankönyveket, valamint az egyházi és felekezeti iskolákban is csaknem 50 százalékkal nőtt a tanárok bére.

Az államtitkár szólt arról, hogy Vas megyében több egyházi fenntartású iskolában is fejlesztések zajlanak, Szombathelyen a premontrei szerzetesrend bővíti a középiskoláját, Kőszegen a domonkos rendi nővérek folytatják a beruházásukat, valamint Sárváron is bővül az iskola.

Soltész Miklós a tanévnyitón a bencés rendet alapító Szent Benedek alakját és szellemiségét idézte fel, majd az iskola és a szülők együttműködésének fontosságáról beszélt.

Varga Dezső egyházmegyei főépítész az építkezés elmúlt egy évéről beszámolva kiemelte, hogy a Szombathelyi Egyházmegye saját forrásaiból előbb 60 millió forinttal, majd további 150 millió forinttal járult hozzá az építéshez. Ennek köszönhetően elkészülhettek az iskola alsó tagozatának helyet adó új tantermek, az aula és az ebédlő is, jövő augusztusig pedig terveik szerint felépül egy újabb épületszárny, amely a tornacsarnokot és további tantermeket foglal magában.

Az új iskolaépületet Székely János szombathelyi megyés püspök áldotta meg, ezt követően Czupor Attila iskolaigazgató megnyitotta a tanévet.

Az ünnepség keretében adták át azt a tűzzománc képet, amely Szent Mártont, az egyházmegye védőszentjét ábrázolja. Rácz Gábor képzőművész alkotása az iskola auláját díszíti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!