TV műsor

Soltész Miklós: felelősségünk azt üzenni a világnak, hogy a kereszténység él

Belföld, 2017.09.12

"Hatalmas felelősségünk van abban, hogy azt üzenjük a világnak: a kereszténység él" - mondta az Emberi Erőforráson Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Pécsett.

Soltész Miklós erről a pécsi Pálos templom 22,5 millió forintos beruházással - 16 milliós kormányzati támogatással - felújított főlépcsőjének átadása alkalmából rendezett ünnepségen beszélt.

Magyarországon, köztük Pécsett is az elmúlt évek során templomok tucatjai épülnek, újulnak meg, miközben Nyugat-Európában "templomokat adnak át múzeumoknak, mulatóknak, adott esetben pedig muszlim imahelyeknek is" - mondta a politikus.

Az egyetlen magyar alapítású, pécsi székhellyel működő férfi szerzetes remeterend jelentőségét és tagjai méltatva Soltész Miklós megköszönte, hogy alapításuk óta erősítik a kereszténységet, a katolikus hitet és a magyarságot.

"Óriási szükség van arra, hogy a kereszténység üzenete sok-sok évszázadon keresztül megmaradjon. Ebben a jelenlegi magyar kormány - remélhetőleg jövő áprilist követően, folytatólagosan is - biztos, hogy minden segítséget meg fog adni" - fogalmazott az államtitkár a 2018-as országgyűlési választásokra utalva.

A felújított lépcsőzetet Csóka János pálos tartományfőnök áldotta meg. Köszöntőjében a lépcsőnek a keresztény kultúrtörténetben betöltött és szimbolikus szerepét is kibontva a többi között arról beszélt, hogy "a felfelé haladás", az Istennel való találkozás az ember egyik legmélyebb vágya.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a rendnek a baranyai megyeszékhely életében betöltött kitüntetett szerepét méltatta, külön kitérve a pálosok közösségszervező tevékenységére.

Az 1937-ben felszentelt, a Mecsek oldalába épült Pálos templomról a rend honlapján azt írták: a nagy szintkülönbséget áthidaló lépcsősort építése óta nem újították fel, az időjárás és a használat már jelentősen kikezdte.

Úgy folytatták, hogy a templom igazi közösségi tér is: évente több koncertnek, előadásnak és közösségi, köztük nagycsaládosoknak és gyermekeknek szóló programnak ad otthont, amellett, hogy alapfunkcióját betöltve hétköznap két, vasárnap pedig három szentmisét is tartanak benne.

(FOTÓ)
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!