Súlyos károkat okozott a vihar Szegeden (Képekkel frissítve)

Belföld, 2019.09.09

Több mint ötszáz helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait Csongrád megyében a hétfő délutáni vihar miatt, a legsúlyosabb károk Szeged belvárosában keletkeztek - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Vihar Szegeden
  • Tekintse meg a vihar után készített képgalériánkat is!

  • Molnár Krisztina elmondta, megyeszerte kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak károkat, épületek megbontott tetejéről sodort le bádoglemezeket a szél. A megye több pontján áramszünet van. Személyi sérülésről egy bejelentés érkezett, Szegeden a Széchenyi téren egy padon ülő emberre szakadt rá egy platánfa, a hivatásos tűzoltók láncfűrésszel szabadították ki - tudatta a főhadnagy. A károk elhárítása több napig eltarthat - közölte a szóvivő.

    A szegedi önkormányzat közleménye szerint váratlanul és soha nem látott erővel csapott le a városra hétfőn délután a vihar, amely súlyos károkat és baleseteket okozott. Botka László (MSZP) polgármester a minél gyorsabb és eredményesebb mentési munkálatok érdekében egyeztetett a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a mentők és a rendőrség vezetőivel. Saját hatáskörben arra utasította a város tulajdonában álló szolgáltató cégeket, hogy vegyenek részt a segítségnyújtásban és a kárelhárításban. A közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására a polgármester azonnal 200 millió forintot csoportosított át.

    A rendkívül erős szél fákat döntött ki, faágat tört le városszerte, így a Széchenyi téren és az Újszegedi Ligetben. A Széchenyi teret a rendőrség lezárta, ott a katasztrófavédelem munkatársai dolgoztak. A vihar okozta áramkimaradások és fakidőlések fennakadásokat okoznak a közösségi közlekedésben is - tapasztalta az MTI tudósítója. A Széchenyi téren és a Tisza Lajos körúton késő estig dolgoztak a "romok" eltakarításán és a helyreállításon a szakemberek.

    A vihar több fát is tőből csavart ki és többek között súlyosan megsérült a Szegedi Nemzeti Színház tetőszerkezete is. A szélvihar a legnagyobb pusztítást a megyeszékhely belvárosában okozta, leginkább a Kárász utcán, a Dugonics téren, a Petőfi Sándor sugárúton és a Feketesas utcában tarolt. Több ház tetőszerkezetét is megrongálta. A Dugonics téren például egyik pillanatról a másikra csavart ki egy fát a földből, amely a Kenyérszegő szoborra dőlt. A vihar után jelentősen lehűlt a levegő Szegeden. Jó hír viszont, hogy egy gyönyörű szivárványt is lehetett látni, többek között a Klauzál térről.
(MTI)

Címkék

Vihar Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!