Szabó Bálint kiszáll a Szeviép-ügyből

Belföld, 2018.03.06

Miután az állam átveszi a Szeviép-károsultak jogi képviseletét, Szabó Bálint ügyvédnek már nem lesz dolga ezzel az üggyel a jövőben. Ellenben a kormány által nyújtott méltányossági kártérítésből ő is részesülni fog – ismerte el keddi sajtótájékoztatóján Szabó.

A kormány 200 ezer euró értékig, vagyis mintegy 62 millió forintig teljes kártérítést biztosít a Szeviép károsultjainak, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb kintlévőséggel rendelkezők csak egy részét kapják meg az összegnek. Jelenleg 110 kis-és középvállalkozást és 433 károsult személyt tartanak nyilván, közöttük vannak olyanok is, akik több mint 100 milliót követlenek. A tőketartozás egyébként másfél milliárd forint, az összeg második fele a kamatokból és az ügyvédi költségekből származik.

Ezt legutóbbi kormányinfón jelentette be Lázár János miniszter - aki egyben Hódmezővásárhely egyéni képviselője. Szabó szerint a nyolc éve húzódó Szeviép-ügy mindig csak a választások előtt lesz igazán fontos a kormánynak, így volt ez 2014-ben is, amikor a Fidesz elszámoltatást ígért, de aztán nem lett belőle semmi.

Szabó egyébként bírálta a bíróságokat is amiatt, hogy szerinte mondvacsinált indokokkal húzzák-halasztják az ítélethirdetést a károsultak peres ügyeiben. Szegeden és Felcsúton is ki kell fizetni az alvállalkozókat! Simicska Lajos, egykori kormányközeli oligarcha szerinte soha nem tett olyat, mint a Szeviép, vagyis előbb-utóbb mindig kifizette az alvállakozóit.

A méltányossági kártérítést egyébként csak ideiglenes megoldásnak szánja a kormány –jelentette ki Szabó -, mivel a számlát végül a főbűnösöknek kell állniuk, ha lesznek jogerős ítéletek. Arra a kérdésre azonban már nem tudott Szabó érdemben válaszolni, hogy mi történik akkor, ha a bíróság felmenti a vádlottakat?

Szerda délelőttől egyébként folyamatosan nyújthatják be a kárigényüket az érintett kis- és középvállalkozások a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál. Ez még nem jelenti, hogy napokon belül a pénzükhöz juthatnak, de megkezdődik a benyújtott dokumentumok feldolgozása. Az állami segítségből egyébként jut a jogi képviseletet ellátó ügyvédnek is, hiszen a sajtótájékoztatón elismerte, hogy a pénzügyi mentőcsomag egy hányada nála landol. A károsultak jogi képviseletét egyébként az állam átveszi, vagyis a kormány által megbízott ügyvédi iroda viszi tovább.          
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!