Szeged továbbra sem adósodik el

Belföld, 2018.02.08

Szegeden hagyomány és gyakorlat, hogy a város költségvetését először azok ismerhetik meg, akik a legtöbb adóforinttal, munkahellyel, innovációval járulnak hozzá gazdasági életünkhöz, akik annak meghatározó szereplői.

Botka László polgármester csütörtökön ismertette a városi büdzsé főbb számait a helyi cégek vezetői előtt.

Egyensúlyban vannak a kiadások és a bevételek a költségvetés idei tervezetében. A városi költségvetés bevételi oldalán valamivel több mint nettó 57 milliárd forint a főösszeg. A kiadások 52 százalékát fejlesztésre, 48 százalékát működésre fordítják az idén. Botka László a bevételek közül kiemelte a helyi adókat, melyek idén várhatóan 1,5 százalékkal nőnek. Helyi adókból közel 13 milliárd forint bevételt remélnek 2018-ban. Legnagyobb tétel ezen belül az iparűzési adó, amely annak ellenére nő, hogy a kormány néhány szektort kivett az adókötelesek köréből. Nem lesznek új adónemek annak ellenére, hogy a 23 megyei jogú város közül 18 már bevezetett valamilyen lakossági adót.

A kiadási oldalon is ugyanolyan nagyságú főösszeg szerepel, mint a bevételi oldalon, így várhatóan egyensúlyban lesz az idei költségvetés. A kiadások közül érdemes megemlíteni a pályázati előkészítésre szánt 1,6 milliárd forint. Az idén rengeteg uniós projekt kivitelezése indul meg, és mivel az építőipari cégek komoly munkaerőhiánnyal küszködnek, így elképzelhető, hogy a beruházások költségei nőni fognak a tervezetthez képest. A városnak nincs hitele, így messze jobban áll, mint a szinte reménytelenségig eladósodott Pécs vagy Miskolc.

Mivel az állam teljesen kiszállt a szociális ellátórendszerből, a települési önkormányzatoknak saját forrásból kell ezt a feladatot ellátniuk. Szeged tavaly 100 millió forinttal emelte ezt a keretösszeget, az idén ugyanennyivel növelte a szociális célú támogatást. Így az idén 600 millió forint jut a hátrányos helyzetűek támogatására. Sporttal kapcsolatos feladatokra 163 millió forint áll majd rendelkezésre, 246 milliót pedig kulturális célú kiadásokra fordítanak.

Fejlesztésekre összesen 27 milliárd forintot fordít az önkormányzat. Egyik fontos tétel ebben a keretben az üres önkormányzati bérlakások felújítása lesz. Erre az idén 800 millió forintot szán a város. Elhangzott, hogy a Modern Városok Program keretében megígért mintegy 70 milliárd forintból eddig körülbelül 200 millió felhasználásáról született kormányzati döntés, melyet a Széchenyi tér és a Belvárosi híd felújítására szánnak, de ezek a tételek nem szerepelnek a költségvetésben. Fontos eleme a tervezetnek, hogy idén folytatódik a kerékpárút-fejlesztés, így például a Sziksós és Bordány kerékpárút és SZILK, Algyői út megépítésre is sor kerül.

A tömegközlekedésre valamivel több mint 7 milliárd forintot költenek, ennek közel fele önkormányzati támogatás. Tavasszal megkezdődik az Etelka soron az új sportuszoda építése, és azt már a tervekből tudni lehet, hogy a 13. 300 négyzetméteres létesítményben öt medence lesz. Lesznek ugyanakkor uniós projektek is Tarjánban, Odesszában, a Stefánián, valamint az Erzsébet ligetben.    
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!