Szegeden adták át az 50. okoszebrát

Belföld, 2022.07.19

A Generali a Biztonságért Alapítvány Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával karöltve ünnepélyes keretek között adta át az 50. okoszebrát, amely a Szabadkai út és Palánkai utca kereszteződésében hivatott biztonságosabbá tenni az átkelést a közlekedők számára.

Okoszebra átadás Szegeden
A kedden átadott okoszebrával együtt már félszáz ilyen egység teszi biztonságosabbá a közlekedők, főleg a gyalogosok életét. Mint Nagy Sándor, Szeged város alpolgármestere elmondta, korábban ebben a kereszteződésben több komoly baleset is történt, ezután remélhetőleg hasonlóra nem kerül sor.  

A politikus ugyanakkor hozzátette, mindig is kiemelten kezelték, hogy a város közlekedése minél biztonságosabb legyen, amelyet több eszközzel, lámpásítással, járdaszigetek telepítésével és 30-as zóna kijelőlésével igyekeztek elérni.  

Nem ez az első okoszebra a városban, hiszen az Agyagos utcában már működik egy korábbi verzió, amelynek szintén az a célja, hogy biztonságosabbá tegye az átkelést a gyalogosok, kerékpárosok számára.  

A Szabadkai útra azért is esett a választás, mert itt egy forgalmas csomópont található, ráadásul a közelben óvóda és iskola is van. Mint Nagy Sándor elmondta, ezen az útszakaszon mintegy 9000 jármű halad el naponta, ez is indokolta, hogy ide helyezzék el az okoszebrát. A kihelyezett kamera figyeli a mozgást és csak akkor lép működésbe a rendszer, amennyiben arra szükség van.


A Generali a Biztonságért Alapítvány a telepített okoszebra költségeinek 50%-át finanszírozta, a másik felét a város saját forrásból tette hozzá a költségeknek, de mint Kalmár László, az alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, a támogatásra bármely önkormányzat pályázhat.

Az okoszebra rendszer érzékeli a gyalogost és jelez a járművezetőnek, hogy lassítania szükséges. Tehát a prizma rendszer csak akkor lép működésbe, ha arra szükség van.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!