Szegedi önkormányzat: szabályosan zajlott a Mars téri piac rekonstrukciója

Belföld, 2017.08.29

Szabályosan zajlott a szegedi Mars téri piac rekonstrukciója, a beruházást többször is vizsgálták az EU és a kormány szervei - közölte a szegedi önkormányzat sajtófőnöke kedden az MTI-vel.

Vécsey Ágnes arra reagált, hogy keddi sajtótájékoztatóján Szabó Bálint jogász azt mondta: csalás történhetett a szegedi Mars téri piac felújítása során, az ügyben nyomozás folyik, és fennáll a veszélye, hogy a városnak vissza kell fizetnie 1,9 milliárd forint uniós támogatást.

A sajtófőnök azt írta, hogy a Mars téri piac területe mindig is a város tulajdona volt, ahol a bérlők ideiglenes jellegű építményeket - pavilonokat - helyezhettek el a bérleti szerződés alapján. Ebben az állt: ha a város az építmények bontását rendeli el, a bérleti szerződés megszűnik, és a bérlők kötelesek kiürítve visszaadni a területet. A szerződéseket 2007-ben felbontották, de ennek a bérlők 2009-ig nem tettek eleget, hanem több százmillió forintot követeltek a várostól, az adófizető polgároktól minden jogalap nélkül - fogalmazott. Több bíróság, végül a Kúria is megállapította, hogy a bontások során város jogszerűen járt el - olvasható a sajtófőnök közleményében.

Az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházást többször is vizsgálták az EU és a kormány szervei. Még a Fidesz-kormány által vezetett Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is azt állapította meg, hogy a szegedi önkormányzat jogszerűen és szabályszerűen járt el, mind a pályázat benyújtása, mind a beruházás megvalósítása során - hangsúlyozta Vécsey Ágnes.

Szabó Bálint a sajtótájékoztatóján azt mondta, Botka László 2009-ben büntetőjogi felelőssége tudatában úgy nyilatkozott, hogy a felújítani tervezett Mars téri piac ingatlanja a projektjavaslat benyújtásának időpontjában per- és igénymentes. Annak ellenére tette ezt, hogy az ingatlan használati jogával kapcsolatban peres eljárás volt folyamatban, ahogy ezt egy évvel később a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is megállapította - közölte a Likvid Kontroll Kft. vezetője.

A Botka László vezette önkormányzat, úgy hívott le 1,9 milliárd forint támogatást, hogy erre az uniós és magyar jogszabályok alapján nem lett volna lehetősége - állította Szabó Bálint, aki szerint a szocialista politikus ezzel csalást követett el.

A jogász azt mondta, hogy az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen 600 millió forintos kárértékű csalás miatt folytat eljárást, az unió csalás elleni hivatala, az OLAF pedig vizsgálatot indított a Mars téri kereskedők bejelentése alapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!