Szijjártó: új lehetőség nyílik Közép-Európa gázellátásában

Belföld, 2019.11.25

Új lehetőség nyílik Közép-Európa energiaellátásában, ezen belül a gázellátásban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szlovákiai Felsőzellőben, miután megbeszélést folytatott szlovák hivatali partnerével, Peter Ziga gazdasági miniszterrel az ott működő gázkompresszor-állomás központban hétfőn.

Szijjártó Péter és Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter találkozója Felsőzellőben A találkozón megegyezés született arról, hogy a két ország egy esetleges gázellátási krízis esetén segítséget nyújt egymásnak.

A négy éve átadott magyar-szlovák gázvezetékez tartozó kompresszorállomásnál tartott miniszteri találkozó után Szijjártó Péter Közép-Európa energia és gázellátásának változásáról, illetve az erre való felkészülés szükségességéről beszélt.

A gázellátás változásait három megközelítésben mutatta be. Elsőként arról beszélt, kérdéses, hogy a jövő év elejétől kap-e Ukrajnán keresztül gázt a közép-európai térség. Másodikként arról, hogy a dán hatóságok által kiadott engedélyek alapján az Északi Áramlat 2 gázvezetéket tovább lehet építeni. Harmadikként pedig közölte, hogy a Török Áramlat építési munkálatai nagyon jó ütemben haladnak, aminek következtében 2021 októberétől létrejöhet egy olyan dél-észak irányú gázszállítási folyosó, amely orosz gázt tud szállítani Törökországon, Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül Szlovákiáig.

Kifejtette, fel kell készülni arra is, hogy Ukrajnán keresztül a térségbe nem érkezik majd gáz. Ha ez így lesz, akkor Magyarországnak három feladatot kell megoldania - tette hozzá. Elmondta: nyugati és északi irányból meg kell oldani Kelet-Magyarország ellátását, aminek az infrastrukturális feltételei az év végére már meglesznek. Ezen túlmenően be kell fejezni a szerb-magyar határt keresztező gázvezeték folyamatban lévő fejlesztését, és Szlovákiával együtt fel kell készülni arra, hogy a keleti irányból érkező gáz szállításának kiesése esetén a jelenleginél nagyobb mennyiségű gázt tudjon egymásnak szállítani a két ország mindkét irányba.

Bejelentette: a munkát már megkezdték a két ország illetékes vállalatai, és így a jövő év elejétől a szlovák-magyar gáz-interkonnektor az eddiginél nagyobb kapacitással tud majd működni, s további műszaki fejlesztésekkel elérhető lesz a 7-7 milliárd köbméternyi szállítási mennyiség mindkét irányba.

"Ez már kellő biztonságot ad Magyarországnak és Szlovákiának is ahhoz, hogy amennyiben tartósan kiesik a keleti gázszállítás, el tudjuk látni a lakosságot, és működtetni tudjuk mind a szlovák, mind a magyar ipart" - közölte Szijjártó Péter.

Peter Ziga, szlovák gazdasági miniszter rámutatott: rendkívül fontos szlovák-magyar megoldást találni a keleti irányból érkező gáz kiesésére, mert "ha januárban leállítják a gázt", a problémát sem az Európai Unió, sem más nem fogja megoldani Magyarország és Szlovákia helyett.
(MTI)

Galériánk

Szijjártó Péter és Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter találkozója Felsőzellőben Szijjártó Péter és Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter találkozója Felsőzellőben Szijjártó Péter és Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter találkozója Felsőzellőben Szijjártó Péter és Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter találkozója Felsőzellőben
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!