Szijjártó: a brit-magyar kapcsolatoknak továbbra is sikeresnek kell maradniuk

Belföld, 2017.10.13

A brit-magyar kapcsolat sikersztori, és annak is kell maradnia, függetlenül attól, hogy Nagy-Britannia az EU tagállama-e vagy sem - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a budapesti brit nagykövetség új, Füge utcai épületének ünnepélyes megnyitóján pénteken.

A politikus a II. kerületi épület átadásán kiemelte: erre mindkét oldalon megvan a szándék.

Az új épület jól szimbolizálja, hogy új fejezet kezdődik Nagy-Britannia és az EU, illetve Nagy-Britannia és az uniós tagállam Magyarország kapcsolataiban - mondta.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország érdeke, hogy a Brexit-tárgyalások megegyezéssel záruljanak a lehető leginkább széles körű és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodásról, mert ha nem így lesz, annak Magyarország komoly kárát lája.

Kifejtette: Nagy-Britannia távozásával az EU gazdasági teljesítménye egyhetedét veszíti el, a közös piac mérete csökken. De a Brexit nem az oka azoknak a kihívásoknak, amelyekkel az EU szembenéz, hanem a következménye annak, hogy az unió nem tudta megfelelően kezelni azokat - mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kijelentette: "nem szabad elveszteni a józan észt", megállapodásra kell jutni.

Ha nem sikerül, a Kereskedelmi Világszervezet szabályai lesznek irányadók a kereskedelemben, és ez jelentős veszteséget okozna Magyarországnak is, mivel a harmadik legnagyobb kereskedelmi többletet a Nagy-Britanniával folytatott kereskedelemben éri el - közölte.

Hozzátette: Nagy-Britannia a hatodik legjelentősebb befektető Magyarországon.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország nem örül annak, hogy Nagy-Britannia elhagyja az uniót, de mindig tiszteletben tartotta a britek döntését, hiszen csak nekik van joguk országuk sorsáról határozni.

Alan Duncan brit Európa- és Amerika-ügyi államtitkár arról beszélt, hogy országa kapcsolata ugyan változik az EU-val, de nem fordítanak hátat Európának, és semmi esetre nem fordítanak hátat Magyarországnak.

A két ország szoros szövetséges és megbízható barát marad - hangsúlyozta.

Az új nagykövetség nagyon szép, felújított épület - mondta, hozzátéve, jelképe lehet országa elkötelezettségének a Magyarországgal folytatott együttműködés mellett.

Iain Lindsay brit nagykövet elmondta: az új épület modern, 21. századi munkakörnyezetet nyújt, éppen olyat, amilyet kerestek. Közölte: nehéz szívvel hagyták hátra az előző épületet, amely évtizedeken át volt a külképviselet otthona és történelmi események tanúja, de az már nem felelt meg az igényeiknek.

A brit nagykövetség tavaly közölte, hogy elköltözik az V. kerületi Harmincad utcában található épületből a II. kerületi Füge utcába, mert az elmúlt években csökkent a külképviselet dolgozóinak a száma. A brit nagykövetség a holland képviselet által korábban használt épületben működik mostantól.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!