Szijjártó: az európai politikusoknak helyre kell állítaniuk Európa biztonságát

Belföld, 2017.06.21

Az európai politikusok minden döntésének az emberek és az Európai Unió biztonságának helyreállítását kellene céloznia - mondta szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hivatalos tárgyalásokat folytatott Budapesten Ioannisz Kaszulidesz ciprusi külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter a találkozó után tartott sajtótájékoztatón elmondta, a keddi brüsszeli események fényében a tárgyalás fő pontja a biztonság volt. Mint fogalmazott: egyetértettek abban, hogy minden uniós politikának, döntésnek és politikai vezetőnek azt kellene első számú szempontként szem előtt tartania, hogy hogyan állítsák helyre Európa és az európai emberek biztonságát. A két fél Szijjártó Péter elmondása szerint szintén egyetértett abban, hogy a minden idők legsúlyosabb európai terrorfenyegetését okozó migrációs hullámot a kiváltó oknál kell kezelni, és el kell érni, hogy csak azok jöhessenek az unióba és csak azok maradhassanak itt, akik ezt jogszabály szerint megtehetik és nem jelentenek veszélyt a biztonságra.

Szijjártó Péter közölte, tárgyaltak a Brexit-folyamatról is, mivel Nagy Britanniában a magyaroknál is több, 300 ezer ciprióta él, ezért Magyarország és Ciprus számára is fontos, hogy olyan megállapodás szülessen, amely kölcsönösen biztosítja az állampolgárok jogait. Emellett kiemelten fontos, hogy a jelentős gazdasági kapcsolatok miatt a lehető legszorosabb maradjon a gazdasági együttműködés - tette hozzá.

Megjegyezte: nem a közép-, vagy dél-kelet-európaiak hibája, hogy a britek a kilépés mellett döntöttek, ezért az unió nem büntetheti Magyarországot azzal, hogy csökkenő bevételek miatt a kohéziós, strukturális alapokat csökkenti.

Az energiabiztonsággal kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, miután Ciprus területén 2 ezer milliárd köbméteres gázvagyont találtak, a termelés megindulásával a beruházások függvényében tovább lehet diverzifikálni és biztonságosabbá tenni Magyarország energiaellátását.

Ioannisz Kaszulidesz a sajtótájékoztatón elmondta, a tárgyaláson nem csak áttekintették a meglévő kapcsolatokat, de új gazdasági, kulturális és oktatási összeköttetéseket is kerestek.

Az új gáznyerőhellyel kapcsolatban közölte, ennek segítségével új útvonalon lesz biztosítható Európa energiaellátása, a források diverzifikálása pedig minden országnak lehetővé teszi, hogy az árakat tekintve kedvezőbb helyzetbe kerüljön.

A migrációról azt mondta, megosztották álláspontjukat a török helyzettel kapcsolatban, a terrorizmussal és migrációval kapcsolatban konstruktív tárgyalásokat folytattak. Hozzátette: a migráció Európának, a frontvonalban lévő Ciprusnak és Magyarországnak is nagyon súlyos problémát jelent, és az útvonalak lezárása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy megoldják a helyzetet.

Tárgyaltak a ciprusi külügyminiszter szerint a szíriai és iraki helyzetről is, különös figyelemmel a térségben élő kisebbségek, így a keresztények helyzetére.

A ciprusi miniszter beszélt a Brexitről is, amellyel kapcsolatban Magyarország és Ciprus is hasonló témakörökben vannak aggodalmaik. Ciprusnak a következő, jövőbeni kapcsolatokról szóló megállapodás is kiemelten fontos, mivel az Egyesült Királyság elsőszámú kereskedelmi partnerük, az országba látogató turisták 45 százaléka pedig onnan érkezik.

Ioannisz Kaszulidesz hivatalosan is megköszönte Magyarország részvételét a ciprusi békafenntartó erők munkájában.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!