Szijjártó: Marokkó az észak-afrikai stabilitás egyik kulcsszereplője

Belföld, 2017.04.25

Magyarország az észak-afrikai stabilitás egyik kulcsszereplőjeként tekint Marokkóra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek.

A tárcavezető keddi rabati látogatásáról beszámolva kifejtette: fogadta a marokkói miniszterelnök és a parlament elnöke, tárgyalt a külügyminiszterrel, a továbbiakban pedig találkozik a turisztikai, a külkereskedelmi, az energiaügyi és a felsőoktatásért felelős miniszterrel.

Hangsúlyozta: Marokkó kifejezetten stabil ország, amely kedvező hatással van az észak-afrikai folyamatokra. Ami az észak-afrikai térségben történik, azonnali hatással van Európára is, ezért a kontinens biztonsága szempontjából kiemelt fontosságú Marokkó stabilitása - mondta.

Szijjártó Péter úgy vélte, ezért a Marokkó és az EU közötti vitás kérdéseket mielőbb tisztázni kell, vissza kell térni a szoros stratégiai együttműködéshez.

Kiemelte: átfogó gazdasági megállapodást kötöttek, amelynek eredményeként a kétoldalú kereskedelmi forgalmat tartósan 200 millió dollár fölé emelhetik, és ebből magyar cégek komolyan profitálhatnak az elkövetkező időszakban.

Megállapodás született arról, hogy Marokkó lesz a pillére a magyar Afrika-stratégiának, tehát a magyar technológiai fejlesztések afrikai elterjesztését Marokkón keresztül hajtják végre, ami óriási piaci lehetőségeket jelent magyar vállalatoknak - magyarázta. Mint mondta, egyúttal Marokkó a közép-európai, nyugat-balkáni irányú kereskedelmében Magyarországot logisztikai bázisként használja.

Szijjártó Péter közölte: az átfogó gazdasági megállapodás több területet érint. Az élelmiszeripar tekintetében élelmiszerbiztonsági megállapodást írtak alá, az agrárkutatási együttműködés már rendkívül széleskörű, és az erdészeti modernizáció tekintetében is a magyar cégekre számítanak Marokkóban - sorolta.

Elmondta: a vízgazdálkodást illetően a szennyvízkezelésbe és a városi vízrendszerek üzemeltetésébe magyar cégeket akarnak bevonni az észak-afrikai országban.

A biztonsági együttműködésben a terrorellenes adatok és információk cseréjét a két terrorelhárítással foglalkozó intézmény végzi, ugyanakkor a magyar határvédelmi technológiákat is fel akarja használni Marokkó a komoly határvédelmi kihívások kezelésében - mutatott rá.

A külügyminiszter kitért rá: a nukleáris együttműködés tekintetében a szakemberek képzésében, valamint a gyógyszeripari radiológia területén a magyar megoldásokra, technológiákra nagy mértékben számítanak.

Arról is beszélt, hogy a két ország között október végétől közvetlen légi összeköttetés lesz, a Ryanair heti két járatot fog üzemeltetni Budapest és Marrakes között, ami a turisztikai forgalom jelentős növekedéséhez fog vezetni.

Szijjártó Péter közölte: felsőoktatási megállapodást is aláírnak, amelynek értelmében évente 100 marokkói hallgatónak biztosítanak ösztöndíjat magyarországi egyetemeken. A marokkói hallgatók nagy érdeklődést tanúsítanak a magyarországi felsőoktatási intézmények iránt - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!