Szijjártó: négy fontos európai ügyben teljes a véleményegyezés Spanyolországgal

Belföld, 2017.05.24

Magyarország és Spanyolország között négy fontos európai ügyben van teljes véleményegyezés - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek, miután szerdán Madridban, az Etnikai és Vallási Erőszak a Közel-Keleten című nemzetközi konferencia keretében kétoldalú megbeszélést folytatott Alfonso Dastis spanyol külügyminiszterrel.

Elsőként említette Nagy-Britannia uniós távozásának kérdését. "Mindketten nyitott gazdasággal rendelkezünk, így mindkettőnknek az az érdeke, hogy a britekkel való kereskedelmi, gazdasági, befektetési együttműködés a jelenlegihez közelítő szorosságú legyen" - fogalmazott.

A migráció vonatkozásában mindkét ország úgy látja, hogy az európai jövő szempontjából alapvető érdek a schengeni övezet fenntartása, ezért a külső határok védelme érdekében mindent meg kell tenni - jelentette ki Szijjártó Péter.

Mind mondta, Magyarországhoz hasonlóan Spanyolország is úgy látja, hogy az Európai Uniót bővíteni kell a Nyugat-Balkán felé, mert a térségben eluralkodó, egyre komolyabb feszültségek megoldásának "egyetlen és legjobb útja" az európai integráció.

A külügyminiszter elmondta: a megbeszélésen szó volt az Európai Unió és Oroszország kapcsolatáról is. "Egyfajta pragmatikus kapcsolatra van szükség, a gazdasági kapcsolatokat ésszerűsíteni kell. Mind Európának, mind Oroszországnak az lenne az érdeke, hogy valamilyen ésszerű együttműködés jöjjön létre, azzal együtt, hogy a minszki-megállapodások betartása az alap" - tette hozzá.

Szijjártó Péter a konferencia keretében különmegbeszélést folytatott Ajmán Szafadi jordániai és Ibrahim al-Dzsafári iraki külügyminiszterekkel az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet elleni küzdelemről.

A jordániai miniszter kérte, hogy Magyarország - a NATO képességfejlesztési programjának keretében - folytassa a robbanóeszközök elhárítására irányuló képzést a jordániai hadsereg katonái számára. "Mi erre készen állunk" - közölte Szijjártó Péter.

A magyar miniszter a megbeszéléseket összegezve elmondta azt is, hogy Irak külügyminisztere nagyra értékelte Magyarország hozzájárulását az iraki stabilitás fenntartásához, és az Iszlám Állam elleni küzdelemhez, valamint üdvözölte a magyar kormány terveit, hogy 200 főre bővítsék az terroristák elleni globális koalícióban szerepet vállaló katonáik létszámát, akiknek mandátumát egész Irak területére kiterjesztenék.

"Most még egy lendületre van szükség annak érdekében, hogy teljesen meg tudjuk semmisíteni az IÁ-t, ennek jegyében kezdeményezte a magyar kormány is a magyar hozzájárulás növelését" - fogalmazott Szijjártó Péter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!