Szijjártó Péter kétoldalú megbeszéléseket folytatott Kuvaitban

Belföld, 2018.02.13

Iraki, török, malajziai, szlovén, szaúd-arábiai és ausztrál kollégájával folytatott kétoldalú megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Kuvaitban.

A tárcavezető, aki az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésére létrejött globális koalíció külügyminiszteri értekezletére érkezett Kuvaitba, az ülés alkalmával egyeztetett iraki partnerével.

Az MTI-nek telefonon elmondta, megállapodtak abban, hogy Irak megadja a vízumot azon magyar kontingens tagjainak, amely az országban jelenleg tartózkodó katonák leváltására érkezik. Magyarország 150-ről 200-ra növelte a magyar katonai kontingens létszámát Irakban, az újonnan érkező katonák február végén foglalhatják el a helyüket - közölte.

Kitért arra: megállapodtak arról is, hogy az Iszlám Állam elleni harcokban megsérült 20 iraki katona gyógykezelését vállalják Magyarországon, közülük öten február végén érkeznek ide. Emellett arról is megegyeztek, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is tartanak képzést robbanóeszközök hatástalanításáról az iraki haderő tagjainak - tette hozzá.

Megjegyezte: a gazdasági együttműködési megállapodás kérdését is lezárták, így hamarosan aláírhatják a dokumentumot.

Szijjártó Péter elmondta: a török külügyminisztert biztosította arról, hogy Magyarország a globális terrorellenes küzdelem elkötelezett támogatójaként mindig szolidaritást vállal az országgal a terrorellenes erőfeszítései során.

Magyarország és Törökország gazdasági együttműködése úgy bővült, hogy a tavalyi év végére a kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a hárommilliárd dollárt - mutatott rá.

A külügyminiszter beszámolt arról is, hogy a malajziai partnerével folytatott megbeszélésén véglegesítették a gazdasági együttműködési megállapodás szövegét, így az hamarosan aláírható. Megállapodtak az oktatási csereprogramokról is, így 40 malajziai hallgatónak biztosítanak ösztöndíjat magyarországi tanulmányokhoz - mondta. Hozzátette: emellett véglegesítették a mezőgazdasági együttműködési megállapodás szövegét is.

Közölte: Malajzia az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak a térségben, a kétoldalú kereskedelmi forgalom 31 százalékkal bővült tavaly.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a szlovén külügyminiszterrel áttekintették a határt keresztező infrastruktúrák ügyét. A Lendvadedes és Lendva-Hosszúfalu közötti határkeresztező utat 2018-ban forgalomba helyezhetik, így egy újabb határkeresztező út jön létre a két ország között - magyarázta.

Mint mondta, tárgyaltak a magyar-szlovén gázvezeték-összeköttetésről, a két ország közötti villamosvezeték-összeköttetés vonatkozásában pedig arról, hogy 2019-re Szlovénia is elkészül a munkával a saját oldalán, Magyarország ezzel már kész van, így össze lehet kötni a villamosenergia-hálózatokat, ami az energiaellátás biztonságát nagyban növeli.

A külügyminiszter kifejtette: tanácskozott szaúd-arábiai kollégájával is, akivel a közel-keleti békefolyamat jelenlegi állásáról és az Arab-öböl térségének konfliktusairól beszélt. Megerősítette, hogy Magyarországnak stratégiai fontosságú a régió stabilitása, mert "akármi történik ebben a térségben, az szinte azonnali hatással van az európai biztonságra".

Megjegyezte: találkozott az ausztrál külügyminiszterrel is, aki február 22-én hivatalos látogatást tesz Magyarországon, ahol a visegrádi országok külügyminisztereivel egyeztet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!