Szilágyi: sikeresek a külhoni gazdaságfejlesztési programok

Belföld, 2018.06.18

Sikeresek azok az összetett gazdaságfejlesztési programok, amelyeket a kormányzat a határ menti térségekben indított azzal a céllal, hogy a külhoni nemzetrészek megmaradását is segítse - hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Szentgotthárdon, a IV. Magyar-Szlovén Fórum megnyitóján.

Szilágyi Péter elmondta: a muravidéki gazdaságfejlesztési program keretében eddig két körben meghirdetett, mezőgazdaság, turizmus és vállalkozás-fejlesztés kategóriákban beérkezett 349 pályázat közül 315 kapott összesen 929 millió forint támogatást

Hozzáfűzte: a határon átnyúló régiók gazdasági fejlesztésének további eszköze lehet a határ menti területek közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése, s emellett a magyar kormány elkötelezett.

Elmondta, határaink közül jelenleg Magyarországról Szlovénia felé tudunk legkönnyebben átkelni, tíz kilométerenként található közúti átkelőhely, de szavai szerit még így is elmaradunk a nyugat-európai átlagtól.

A helyettes államtitkár jelezte, hogy egy közös európai uniós pályázat támogatásával hamarosan megvalósulhat a Lendvadedes-Dedeskecskés-Dolga Vas (Lendvahosszúfalu) és az Orfalu és Budinci (Büdfalva) közötti közútkapcsolat, így 2019-re már 12 közúti átkelő lesz a magyar-szlovén határon.

Régóta várt fejlesztésként valósul meg 2019 végéig az M70-es gyorsforgalmi út 2x2 sávosra bővítése - hangoztatta. Arról is beszélt, hogy Magyarország elkötelezett a Rédics-Lendva vasútvonal újjáépítése iránt, melynek megvalósíthatósági tanulmánya hazai költségvetési forrásból várhatóan az év végéig elkészül.

Ropos Márton, a Magyarországi Szlovén Önkormányzat elnöke a tanácskozás szünetében az MTI-nek azt hangsúlyozta: a nemzetiségi oktatás és kultúra fenntartása mellett kiemelt fontosságú a gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségek minél jobb kihasználása. Mindehhez szükség van az infrastrukturális fejlesztésekre. Példaként említette, hogy a térségben már viszonylag sok határátkelőhely van, de a határátkelőkhöz vezető utak mindkét országban több helyen szorulnak felújításra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!