Szobrot állítana Lech Kaczynski emlékére a fővárosi Fidesz

Belföld, 2017.03.23

Szoborállítással tisztelegne Lech Kaczynski volt lengyel államfő emléke előtt a Fidesz Budapesten - közölte Kocsis Máté, a párt fővárosi elnöke csütörtökön az MTI-vel.

A kormánypárti politikus felidézte, hogy 10 éve minden év március 23-án a nagy múltú lengyel-magyar barátság előtt tiszteleg a két nemzet.

Kezdeményezését a két ország kapcsolatának szoros összefonódásával indokolta, utalva a középkor uralkodóházainak alakulására, a Báthoryak és Rákócziak politikájára, az 1848-49-es szabadságharc hőseire és a világháborúk borzalmai elől menekülők kölcsönös megsegítésre.

"Ez a közös sors pedig nem volt másként az ezredfordulót követően, így napjainkban sem" - tette hozzá.

Kocsis Máté a sorstársi közös építkezés egyik kiemelkedő alakjaként jellemezte Lech Kaczynskit, akinek szerepe - mint fogalmazott - vitathatatlan a kommunizmus utáni demokratikus Lengyelország létrehozásában.

"A magyar nemzet iránti barátsága révén mi, magyarok is hálával tartozunk munkásságáért" - írta a fideszes politikus, aki szerint a volt köztársasági elnök halála kimondhatatlan veszteséget jelentett az egész európai közösség számára.

Jelezte: a budapesti Fidesz a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén kezdeményezi a szoborállítást, amelyet Tarlós István főpolgármester is támogat.

Lengyelország elnöke 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett vesztette életét, amikor az őt, hitvesét, továbbá magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőket szállító elnöki különgép leszállás közben lezuhant.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!