Sztrájkra készülnek a vasutas-szakszervezetek

Belföld, 2020.02.28

Sztrájkra készülnek a vasutas-szakszervezetek; a legnagyobbak kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek közösen - tájékoztatta a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás pénteken az MTI-t. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a munkabeszüntetést indokolatlannak nevezte.

A reprezentatív vasutas-szakszervezetek már tavaly megküldték a MÁV-csoport munkavállalóinak bérfejlesztésére vonatkozó javaslataikat. Az érdekképviseletek a vasutasok számára 12 százalékos, alanyi jogú alapbérfejlesztésen kívül a szolgálati idő anyagi elismerésének megduplázását, a munkáltatói önkéntes egészségpénztári tagdíj-kiegészítés bevezetését követelik - áll a közleményben.

Az érdekképviseletek azt is szeretnék elérni, hogy 2020-tól kezdve minden MÁV-munkavállaló kapjon 400 ezer forintot egy összegben decemberben.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóosztálya közleményben emlékeztetett arra, hogy a kormány összehívta a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumát március 3-ára. Ezen a tanácskozáson szó lesz a bértárgyalásról.

A kormány minden esetben korrekt résztvevője volt az érdekképviseleti egyeztetéseknek. Elősegítette, hogy a munkaadók és a munkavállalók az egész társadalom érdekét szolgáló munkabékét megőrizzék. Ezt bizonyítja egyebek mellett a korábban három évre megkötött, végeredményben közel 40 százalékos béremelést biztosító megállapodás és az azt követő egyéb vállalati bérintézkedés - olvasható a közleményben.

"Ennek ismeretében a VDSzSz Szolidaritás felhívását indokolatlannak, megállapításait megalapozatlannak tartjuk. Kérjük, hogy a VDSzSz Szolidaritás az elmúlt évekhez hasonlóan működjön közre abban, hogy a bértárgyalások sikerrel végződjenek, biztosítva a munkavállalók és az egész társadalom érdekeit" - olvasható a dokumentumban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!