Tallai Gábor: valódi vitára készülnek az Európa jövője konferencián

Belföld, 2018.05.15

Valódi vitára készülnek, sok álláspont ütköztetését várják az Európa jövője című konferencián, ahol téma lesz a kultúrharc és a migráció  - mondta Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Tallai Gábort arról kérdezték, hogy jövő szerdán és csütörtökön rendezik az Európa jövője című nemzetközi konferenciát Budapesten. Öt főbb témát jelöltek meg, ezek az említetteken kívül a geopolitikai kihívások, a gazdaságfejlesztés a visegrádi térségben, valamint a mesterséges intelligencia.

A programigazgató elmondta: az előadóik nagyon sokat foglalkoztak az adott témával, és arról híresek, hogy elég bátrak, el is mondják gondolataikat. Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját idézve hozzáfűzte: "politikailag inkorrekt" konferenciára készülnek, nem a semmitmondás művészetét szeretnék gyakorolni, hanem valóban ütközhetnek a nézőpontok.

Szerinte a kultúrharc témaköre nagyon fontos, mert van egy kulturális törésvonal Európán belül. Úgy folytatta: van egy mainstream gondolat, amelynek hívei európai egyesült államokban gondolkodnak, Európából olvasztótégelyt hoznának létre, amelyben eltűnnek a nemzeti identitások, és ezzel szemben van egy másik közösség, amely "ha úgy tetszik, nem tekinti '45-öt a nulla órának", hanem az előtte lévő évezredek kulturális vívmányait ma is értékesnek tartja, és a régi identitásokat is ápolni szeretné, független, szuverén nemzetek egységében gondolkodik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!