Tarantulák lepték el a Szeged Pláza épületét

Belföld, 2022.03.13

A cím persze becsapós, hiszen közel két tucat féle madárpókot, illetve különböző különleges rovart tekinthetnek meg az érdeklődők a március 15-ig tartó XXL Madárpók és Rovarkiállításon.

Tarantula
A Szeged Pláza épületébe több mint 20 féle madárpók, sáska, csótány valamint számos egyéb különleges rovar költözött be a Gym Class Fitness terem szomszédságába. Természetesen nem illetéktelen behatolókról van szó, hanem egy országos utazó kiállítás keretében érkeztek a különleges pókok, sáskák és csótányok Szegedre. A hatalmas méretű taratulák emberre nem veszélyesek, de azért jobb velük vigyázni, hiszen ha fenyegetve érzik magukat marhatnak, illetve a "szőrükkel" védekezhetnek, amely irritációt okozhat. Szerencsére a terráriumban igen békések a hatalmas madárpókok, amelyeknek számos faja tekinthető meg a pénteken nyílt és kedden zárodó kiállításon. Olyan különleges pókokat csodálhat meg a nézősereg, mint például a mexikói vöröstérdű tarantula, amelyet előszeretettel használnak hollywoodi produkciókhoz is, tekintettel viszonylag nyugodt viselkedésére, amely az egyik legkedveltebb madárpókfajtává teszi. A madárpókok általában talajlakó életmódot folytatnak, búvóhelyeiket a földbe készítik el, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól. A pók vedlés és peterakás esetén selyemmel zárja le az odú bejáratát, amelyekhez adott esetben levelet és talajt is felhasznál.  

A kiállítás szervezőjétől megtudtuk, hogy a hatalmas tarantulákat tücskökkel etetik, amelyekből egy-egy éhes példány bizony akár négyet is elfogyaszt. Van olyan tarantula is, amely egy kisebb egeret is képes lenne felfalni, itt azonban be kell érnie a ciripelő tücskökkel. A kiállítást látogató gyerekek körében természetesen a tarantuláknak van a legnagyobb sikere, ugyanakkor a kisebbek szívesen időznek a hatalmas afrikai óriás-csigák terráriuma előtt is. Ez a csiga fajta igen invazív és meglehetősen agresszív is egyben, így könnyen kiszorítják az egyéb csigafajokat. Az afrikai óriás-csigák háza óriási, elérheti a 30 cm-t is, természetesen élőhelyükön megérheti akár a 10-12 éves kort is. A trópusi erdők aljnövényzetében élő csigák hímnősek is egyben, ami azt jelenti, hogy bármelyik két csiga képes szaporodni egymással, kölcsönösen megtermékenyítik egymást.  

A kiálltás ideje alatt a bátrabbak ártalmatlan sáskát is simogathatnak.

Az utazó kiállítás március 15-ig látható Szegeden, utána a tervek szerint Makón tekinthetők meg az XXL Madárpók és Rovarkiállítás.  

Nyitva tartás: 

Hétfőn-kedden: délelőtt 10-12 óráig, majd délután 15-18 óráig.  

Belépő árak:

Gyerekjegy (3 éves kortól): 1300 Ft.
Felnőtt jegy:  1500 Ft

(Webrádió)

Címkék

XXL Madárpók és Rovarkiállítás Szeged Pláza
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!