Tarlós: a közvetlen választás és a fejlesztési tanács létrehozása is szerepet játszott a főpolgármester-jelöltség vállalásában

Belföld, 2018.10.10

A közvetlen választás és a budapesti fejlesztési tanács létrehozása is szerepet játszott abban, hogy Tarlós István újra indul a főpolgármesteri posztért a következő önkormányzati választáson.

A harmadik ciklusára készülő főpolgármester erről az Orbán Viktor kormányfővel, a Fidesz elnökével tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón beszélt, ahol bejelentette: Orbán Viktor felkérésére elvállalja a jelölést és a 2019-es önkormányzati választáson való részvételt.

Tarlós István úgy fogalmazott: súlyos belső küzdelem után hozta meg döntését, jelentős megkötéseket fogalmazott meg a folytatáshoz. A jelöltség elvállalásában közrejátszott a közvetlen főpolgármester-választás, valamint a fővárosi fejlesztési tanács megalakítása - közölte.

Előzőleg Orbán Viktor azt mondta: Tarlós Istvánnak "szigorú megkötései" voltak. Ezek közül a legfontosabbról már a szerdai kormányülésen - a főpolgármester jelenlétében - döntenek: létrehozzák a budapesti fejlesztési tanácsot, amelyet Tarlós Istvánnal társelnökségben közösen fognak vezetni, és ennek keretében közösen fogják fejleszteni és építeni Budapestet - közölte a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a meginduló fejlesztések közül több 2030-ig fut majd.

Tarlós István elmondta, a megkötésekben nem volt semmi zsarolási szándék, egyszerűen tudta, hogy bizonyos dolgok hiányában képtelen lenne folytatni. Az életkora nem az egyetlen tényező, ami szerepet játszott - jegyezte meg, majd "az ellenzéki szimpatizánsokhoz" szólva úgy fogalmazott: "ha az általuk ajnározott 88 éves Soros György dédelgethet kéretlen nemzetközi terveket, akkor 70 évesen miért ne lehetnének valakinek progresszív tervei egy várossal saját hazájában".

A főpolgármester kijelentette: Budapesten az eddigi nyolc éve alatt "botrány, félrecsúszás nem volt", így nyugodtan "elmehetett volna", ugyanakkor - mint mondta - sok mindent elkezdtek, részben a kormánnyal együttműködve, és "nem jó érzés lenne ezeket félbehagyni". "Nem akarok úgy járni, mint Demszky Gábor a 4-es metróval" - tette hozzá Tarlós István.

Elmondta, a döntését befolyásolta azt is, hogy a kormánnyal, illetve a Fidesz meghatározó kormányzati szereplőivel az együttműködés feltételei nagyon kedvezően alakultak.

A Fidesszel és a kormánnyal megkötendő megállapodásban rögzítik majd egyebek mellett a 3-as metró befejezéséhez szükséges források megteremtését, valamint a közszolgáltató cégek fővárosi kézben hagyását - közölte Tarlós István, hozzátéve: a megállapodás részleteiről, a november 17. aláírását követően adnak majd tájékoztatást.

A megkötésekről szólva Tarlós István hangsúlyozta: várakozása ellenére "nyitott kapukat döngetett".

Kérdésekre válaszolva elmondta: a létrehozandó fejlesztési tanács elnöke a kormányfő, társelnöke ő maga lesz. A testület ügyvezető alelnöke Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkára, tagja lesz a grémiumnak Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A főváros részéről tagok lesznek a főpolgármester mellett az általa jelölt főpolgármester-helyettes vagy helyettesek, továbbá két kerületi polgármester.

A tanács kompetenciájában lesznek az állami és fővárosi nagyprojektek.

Tarlós István elmondta, hogy az említett megállapodásban szerepel majd egyebek mellett az árvízvédelem és a szemétszállítással kapcsolatos problémák megoldása is.

A főpolgármester közölte azt is, hogy jövő év elején megszűnik a fővárosi közbeszerzési kft.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!