Társadalomkutató Kft.: sok kormánykritikus is rezsicsökkentés-párti

Belföld, 2022.01.12

Tízből heten elégedettek a kormány lakossági rezsiköltségekkel kapcsolatos intézkedéseivel, és a kormánykritikusok egyharmada is rezsicsökkentés-párti - közölte a Társadalomkutató Kft. egy felmérésére hivatkozva, amelynek összefoglalóját szerdán juttatta el az MTI-hez.

Azt írták, a 2021-es év Európa-szerte drasztikus áremelkedést hozott, sok helyen öt-nyolcszorosára emelkedett a villamosenergia és a gáz ára, ezzel jelentősen terhelve a családokat és a vállalkozásokat. A magyar lakosságot azonban a 2013-ban bevezetett hatósági árrögzítés, köznapi nevén rezsicsökkentés miatt továbbra sem terheli az energiaválság.

Hozzátették: a Társadalomkutató Kft. a Nyugat-Európában szűnni nem látszó energiakrízis miatt végzett kutatást, azt mérték fel, hogy a magyarok hogyan ítélik meg a rezsicsökkentést.

A januári kutatás alapján a magyar lakosság több mint kétharmada - 68 százaléka - "inkább elégedett" a rezsicsökkentéssel, 23 százaléka nem elégedett vele.

"A politikai oldalak közötti megosztottság sem feltétlenül rajzolódik ki a kérdésben" - állapították meg -, a kormánykritikusok csaknem egyharmada (32 százalék) vélekedik kedvezően az energiaárakat szabályzó intézkedésről, és csak kicsit több mint felük elégedetlen (54 százalék).

Megjegyezték: a kormánnyal szimpatizálók között tízből kilencen (89 százalék) elégedettek a programmal. Az ismeretlen pártpreferenciával rendelkezők 55 százaléka is elégedett (19 százalék elégedetlen), azaz "teljesen nyilvánvaló, hogy a rezsicsökkentés megszüntetésének ígéretével politikai tábor nem növelhető",

A kutatás adataiból az is kitűnik, hogy nincs egyetlen olyan társadalmi csoport sem, ahol ne lenne abszolút többségi támogatottsága a rezsicsökkentésnek - írták, hozzátéve, az összes korcsoportban, minden településtípuson, bármilyen iskolai végzettségűek között, az ország bármely pontján jócskán többségben élnek olyanok, akik elégedettek a hatóságilag szabályozott alacsony energiaárakkal.

A reprezentatív felmérést 1000 ember telefonos megkérdezésével készítették január 4-6. között, a minta nagysága és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,16 százalék - jelezték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!