Tartalmas évaddal várja a közönséget a szegedi Kövér Béla Bábszínház

Belföld, 2018.09.12

Tartalmas évaddal, változatos műsorral várja a közönséget a szegedi Kövér Béla Bábszínház, amely folytatja a csecsemőknek írt produkciók bemutatását és kamaszoknak szóló tantermi előadássorozatát is - közölte Kövér László igazgató szerdán a Tisza-parti városban.

Az évadnyitó társulat ülésen a szakember elmondta, hogy a színház egyre inkább nyit a családok felé, így a csecsemőknek, óvodásoknak, kisiskolásoknak és a kamaszoknak is ajánl előadásokat, a vendégprodukciók között pedig felnőtteknek írt bábdarabok is szerepelnek.

Az első bemutatót már láthatta is a közönség, az Urbán Gyula írta és rendezte Két kicsi pingvin című, óvódásoknak szóló darabot szeptember 2-án játszották első alkalommal.

A legkisebbeknek szól a békéscsabai Napsugár Bábszínház Csíkos csoda című darabja, amelyben egy óraszerkezet elemei alakulnak át érdekes dolgokká. Szintén az óvoda előtt álló gyermekeket és szüleiket várják majd jövőre a Kovács Petra rendezte Kukucs című darabra, amelyen zenés mondókák segítik majd a közönséget a világ felfedezésében.

Már nagyobb gyerekeknek készül a Gimesi Dóra Mindent látó királylány című meséjéből készült darab, amelynek premierjét október végén tartják. Szabó Attila dolgozta föl a Grimm testvérek klasszikus meséjét, a Rigócsőr királyt, amelyet decemberben mutatnak be. Februárban tűzi műsorra Matei Visniec Párizsban élő román szerző Hóember, aki találkozni szeretett volna a nappal című darabját a társulat, amelyet Adela Moldovan aradi rendezőnő állít színpadra.

Ibsen Nórája és Lewis Carrol Alice Csodaországban művei nyomán készült a Nóra című vendégprodukció. A Kiss Ágnes által előadott egyszereplős, felnőtteket és tiniket megszólító darabot minden hónapban műsorra tűzi a bábszínház.

Az új évadban is folytatódnak a tavaly elkezdett tantermi előadások, a kamaszoknak játszott darabok olyan témákkal is foglalkoznak, mint a drogfogyasztás vagy az iskolai erőszak.

Jövő májusig tart a bábszínház a Szabadkai Szabadegyetemmel közös, uniós támogatással megvalósuló Theatro projektje. Ennek részeként hozták létre a májusban már Szegeden bemutatott Öt város - öt mese című vándorkiállítást, amely vasárnaptól Szabadkán a nemzetközi gyermekszínházi fesztiválon, később pedig Nagybecskereken és Újvidéken látható. A színházi seregszemlén a szegedi társulat öt előadással szerepel, majd a vajdasági város bábszínházának produkciói vendégeskednek a csongrádi megyeszékhelyen.

A kezdeményezés fontos része a néző utánpótlás nevelése. Ennek érdekében nyáron egyhetes workshopokat szerveztek, és hamarosan indul egy gyerekbábosok által készített előadás előkészítése, melyeket májusban a szegedi gyermekszínházi fesztiválon mutatnak majd be - közölte az igazgató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!