Teljes felújítás vár a Belvárosi hídra

Belföld, 2017.04.25

Jó esély van rá, hogy már az idén elkezdődik a szegedi Belvárosi híd felújítása. Az utóbbi esztendőkben csak a legfontosabb karbantartási munkálatokat tudták elvégezni az átkelőn, ám most egy komplett rekonstrukció következhet.

Szegedi Belvárosi Híd
A Modern Városok Program Szegedet érintő fejlesztési terveiről január 31-én írta alá megállapodást Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Botka László, Szeged polgármestere. Majdnem 70 milliárd forintról szóltak az elképzelések, amelyek a következő években megvalósulhatnak. A kormányfő megemlítette a Belvárosi híd rekonstrukcióját, a belvárosi rakpartok fejlesztését, valamint egy új kerékpáros és gyalogos híd megépítését. A fejlesztései tervek azóta a Magyar Közlönyben is megjelentek.

A kormányhatározatokban több határidő is szerepel. Az ipari park bővítése az ELI mellett már 2018. augusztus 31-ig megtörténhet, a Déli híd megépítése és a Szeged-Makó közötti elővárosi vasúti közlekedés megindítása  viszont csak 2022 nyarára várható. Időközben eldőlt az is, hogy egyelőre nem adja ki a város a Belvárosi híd szegedi hídfője alatti területet egyetlen vendéglátó vállalkozásnak sem, ugyanis a Modern Városok Program keretében Szegednek megígért hídrekonstrukció akár már az idén elkezdődhet. Ebben az esetben építési területté válik a híd alatti rész, így nem érdemes már a terület bérbeadásával foglalkozni.  

Ha a kormány tartja az ígéretét, akkor olyan komplex felújítás indulhat meg az elöregedett hídon, amely ugyan hónapokra a másik szegedi átkelőre terelheti a városi- és az átmenő forgalmat, ám a Belvárosi hídhoz utána hosszú évekig nem kell hozzányúlni. Lehet ugyanakkor taktikázás is a kormány gyors segítségnyújtásában, hiszen a hosszú hídlezárás nem tesz majd jót Botka László népszerűségének, aki köztudottan Orbán Viktor kihívója a 2018-as parlamenti választásokon.
A másik hátulütője a tervnek, hogy annyira megnő majd a Bertalan híd forgalma, hogy a Belvárosi híd felújítása után a szakemberek kezdhetik ennek az átkelőnek a rekonstrukcióját. Emlékezetes, hogy ennek a hídnak a dilatációját nem is olyan rég javították, ami komoly forgalomkorlátozáshoz vezetett. Az nagyon valószínű, hogy az ígéretek megvalósításának ütemezése nem gazdasági vagy szakmai alapon történik majd, hanem a politikai célszerűség vezérli ezeket.

A Belvárosi híd felújításához szorosan kapcsolódik a „Zöld Város Kialakítása” nevet viselő uniós finanszírozású projekt egyik fontos beruházása. A Belvedere-től a Halászcsárdáig terjedő területnek a rekonstrukciója is szerepel ugyanis a programban, aminek része lesz a belvárosban egy új nyilvános WC építése a Híd utca és a Deák Ferenc utca sarkán. A szegedi belváros megszépítését a tervek szerint 2018-ban kezdi meg az önkormányzat. A munkálatok legalább egy évet vesznek majd igénybe. Ha közben a Belvárosi híd is megújul, akkor valóban nagy változások várhatók Szeged központjában, ugyanakkor a munkálatok idejére komoly közlekedéskorlátozással is számolhatnak a helyiek.  

Cikk: Sz. Gy.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!