Tesi óra digitálisan – beindult a távoktatás a szegedi iskolákban is

Belföld, 2020.03.17

A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben is tovább működik az oktatási rendszer, ha hétfőn mégnem is, keddre már jónéhány iskolában megkezdték a távoktatást. Korosztályoknak megfelelően több módszerrel is próbálkoznak a tanárok, összeszedtünk ebből párat.

Koronavírus - Digitális tanrend
Gyerekzsivaj helyett üres folyósok és tantermek fogadják az összes szegedi iskolában a betérőket. A diákoknak hétfőtől tilos bemenni iskoláikba, a tanárok viszont még bementek az intézménybe, hogy megbeszéljék, hogyan valósítsák majd meg a digitális oktatást. Az egyik felsővárosi általános iskola alsó tagozatában működtek már zárt facebook csoportok, ezeket használják fel a szülőkkel való kommunikációra. A felsősöknél a KRÉTA rendszeren keresztül üzennek, vagy a Google classroom felületét használják a tanárok. Van olyan iskola, ahol már minden tanár jelentkezett a diákjánál, olyan is, ahol a tanárok egymás után jelentkeznek. Egy belvárosi intézményben a felsősöknél a Kréta rendszert, e-mailt és a feladatok visszaküldésére Messengert használnak. A fiatalabb pedagógusok körében a Google osztályterem funkció is igen népszerű. Van olyan pedagógus, aki heti feladatot ad, míg más nyilván tantárgytól függően napit. Akad olyan szegedi iskola, ahol még nem kaptak feladatot a felsősök, itt az e-mail címeket gyűjtik be, és pénteken küldik el az egész jövő hétre való anyagot minden tantárgyból. Érdekesség, hogy a már említett belvárosi iskolában a testnevelés tanárok is elküldték az elvégzendő gyakorlatokat. 

Olyan leleményes és bevállalós tanár is akadt, aki a videokamerának tartotta meg a töri órát és a videót feltöltötte az iskola közösségi oldalára. A középiskolások talán már gyakorlottabbak a különböző applikációk használatában. A Google dokumentumok megosztása mellett, néhány gimnáziumban konferenciahívásokat alkalmaznak elsősorban a Skype-ot. Az egyetemisták az előrehozott tavaszi szünet után távoktatásban az Evernote alkalmazással jegyzeteket készíthetnek, naptárat vezethetnek a vizsgák dátumával és a beadandók leadási határidejével, de olyan videókat vagy cikkeket is elmenthetnek, amelyeket később szeretnének megnézni vagy elolvasni. Az általános és középiskolásoknak a KRÉTA "Tudásbázis" oldalán további fontos információk vannak, és a KRÉTA Rendszer hivatalos facebook oldaláról is elérhetőek ezek a tartalmak.

A pedagógusok javasolják az alábbi források használatát: https://tudasbazis.sulinet.hu/hu; az alsósoknak a https://junior.sulinet.hu/hu oldalt ajánlják. A nemzeti köznevelési portálon. https://www.nkp.hu/ videókat, és feladatot is találhatnak a diákok. Érdemes még nézelődni a Nemzeti Audiovizuális Archívumban, Videotoriumban, Magyar Elektronikus Könyvtárban, a Nemzeti Filmarchívumban, a Mozaik Kiadó mozaWeb https://www.mozaweb.hu/ oldalán és a Videotanárban https://www.videotanar.hu/ is.

Mindezek mellett színészek vállalták, hogy kötelező olvasmányok felolvasásával segítenének a magyartanároknak. Hétfőtől pedig az M5 csatornán oktatási tartalmakat közvetítenek minden hétköznap reggel 8. 00-tól 14.30-ig.

Fotók: Archívum
(Webrádió)

Galériánk

Koronavírus - Digitális tanrend Koronavírus - Digitális tanrend Koronavírus - Digitális tanrend Koronavírus - Digitális tanrend Koronavírus - Digitális tanrend Koronavírus - Digitális tanrend Koronavírus - Digitális tanrend Koronavírus - Digitális tanrend
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!