Tizenhat tantermes általános iskola épül Makón

Belföld, 2020.09.23

2,415 milliárd forintos beruházással új, tizenhat tantermes általános iskola épül Makón, a jelenlegi Almási-iskola diákjait és tanárait fogadó új létesítmény alapkövét szerdán helyezték el.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke az ünnepségen azt mondta, két pályázat keretében összesen 90 milliárd forintot fordítanak az oktatási épületek bővítésére, korszerűsítésére. Annak érdekében, hogy ezek a beruházások megfelelő minőségben megvalósulhassanak, a kormány további 10 milliárd forint többletforrást biztosított.

Hozzátette: kevés olyan fejlesztés van, mint a makói, ahol teljesen új iskolát építenek.

A hódmezővásárhelyi tankerületben az elmúlt években 3,5 milliárd forintot fordítottak infrastrukturális beruházásra és 600 millió forintot szakmai fejlesztésekre - tudatta az elnök.

Lázár János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője közölte, az iskola építésének költségeiből 1,4 milliárd forint uniós támogatás fedez, melyet a kormány további egymilliárd forinttal egészített ki.

A politikus szerint szimbolikus, hogy a kormány a világjárvány idején a jövőbe, a következő generációba, az oktatásba invesztál, s egyben Makót támogatja, ahol a közösség összefogásának köszönhetően jelentős fejlesztések valósultak meg a közelmúltban.

Az ezredforduló óta Makó lakossága jelentősen csökkent, az elmúlt évben azonban sokan tértek vissza Magyarországra, így a városba is. Az itt élő és a visszaköltöző fiatalok számára munka- és otthonteremtési lehetőséget, megfelelő szolgáltatásokat kell biztosítani. Ehhez óvodákra, iskolákra, megfelelő egészségügyi ellátásra van szükség. Ebben jelentős lépés az új iskola építése - hangsúlyozta Lázár János.

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester kifejtette, az Almási-iskolát az 1920-as években alapították, épületét a növekvő diáklétszámmal párhuzamosan az évtizedek során folyamatosan bővítették, 1992-ben pedig egy különálló épületben tornatermet is kialakítottak.

A polgármester hangsúlyozta, az új iskolaépület az egész városrész arculatát hosszú évtizedekre meghatározza majd.

A tervek szerint a 2022/23-as tanévre elkészülő, a régi épület szomszédságában emelet, 430 diákot befogadó új iskolában a 16 terem - köztük informatikai és természettudományos szaktantermek -, nyelvi labor, fejlesztő foglalkozások és tehetséggondozásra alkalmas helyiségek lesznek, és kialakítanak egy osztály egyidejű befogadására alkalmas könyvtárat a szükséges könyvraktárral. Az iskola mellett gumiborítású sportudvart is építenek. A kivitelezés alatt az oktatás zavartalanul folyik majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!