Több mint 400 autista személy és családjaik jutnak hozzá ingyen a magyar fejlesztésű vitaminkészítményhez

Belföld, 2021.12.21

Több mint 400 autista személy és családjaik jutnak hozzá ingyen a Meditop Gyógyszeripari Kft. jótékony felajánlása nyomán körülbelül 650 doboz, mintegy 700 ezer forint értékű, magyar fejlesztésű vitaminkészítményhez - hangzott el Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) által szervezett keddi sajtótájékoztatón.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke az eseményen hangsúlyozta: az autizmusban érintett családok számára az egészség védelme kiemelkedően fontos, mivel ők az átlagnál kiszolgáltatottabbak a járványhelyzetben. Nagyon gyakoriak körükben az egyszülős családok, ezért különösen nagy krízist okozhat, ha az autista személy gondozója, jellemzően egyik szülője megbetegszik a koronavírusban, vagy a betegség következtében életét veszíti.

"Mivel ezekben a családokban általában az anyagi kiszolgáltatottság is jelentősebb, ezért kerestük azokat a lehetőségeket, amelyekkel hozzá tudunk járulni az autizmusban érintett családok, az autista személy és a szülőjének egészségének a megőrzéséhez" - tette hozzá Kővári Edit.

Az AOSZ-nak 100 tagszervezete van Magyarországon, ezeken keresztül jutnak el az adományok azokhoz a családokhoz, amelyek a legjobban rászorulnak erre. Szerdáig a tagszervezetek eljuttatják a családokhoz az utolsó vitaminkészítményeket is - tette hozzá Kővári Edit.

Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) elnöke, a Meditop Gyógyszeripari Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett: a ComVIT elnevezésű étrend-kiegészítő vitaminkészítményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálásával, többek között a Magyar Gyógyszerész Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság szakembereinek közös munkájával dolgozták ki 2020-ban.

A készítmény a koronavírus-járvány első hulláma utána készült el. A gazdaságos, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó, immunrendszert erősítő terméknek az az elsődleges célja, hogy minden társadalmi réteg számára megfizethető legyen - tette hozzá Greskovits Dávid.

Az Autisták Országos Szövetségét szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több mint harmincéves működése során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Mára országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik egyebek mellett a szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, valamint képzések megszervezése.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!