Több mint hétszázmilliós iskolafelújítási program indul a gyulai tankerületnél

Belföld, 2017.09.29

Hét iskola felújítására nyert el 730 millió forint fejlesztési forrást a Gyulai Tankerületi Központ - jelentette be Teleki-Szávai Krisztina tankerületi igazgató pénteken Dévaványán, sajtótájékoztatón.

Kifejtette: a dévaványai Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fejlesztésére 375 millió forint európai uniós forrást nyertek el, ebből az oktatási intézmény négy telephelye, összesen csaknem 12 ezer négyzetméternyi felület újul meg.

A tankerület emellett több mint 355 millió forintot fordíthat hat iskola - két gyomaendrődi, valamint egy körösladányi, egy köröstarcsai, egy mezőberényi és egy bucsai - felújítására. A beruházások még idén ősszel elindulnak, a hat iskola esetében jövő őszre, a dévaványai intézményekben 2020-ra kell befejeződniük - tette hozzá Teleki-Szávai Krisztina.

Kifejtette: az összeget egyebek mellett energetikai korszerűsítésre, nyelvi laborok kialakítására, a mindennapos testneveléshez szükséges beruházásokra és eszközbeszerzésekre fordítják. A fejlesztések révén csaknem 2200 tanuló számára válik korszerűvé az oktatási környezet - mondta.

A tankerületi igazgató hangsúlyozta, a Gyulai Tankerületi Központ összesen csaknem 3 milliárd forintot nyert el fejlesztésekre, ebből 14 településen 16 általános iskolát és középiskolát újítanak meg.

Dankó Béla (Fidesz) országgyűlési képviselő emlékeztetett: amikor az állam átvette az iskolák fenntartását az önkormányzatoktól és a normatív helyett áttért a feladatfinanszírozásra, az a cél vezérelte, hogy ne a települések anyagi erejétől függjön az oktatás színvonala, a diákok minden azonos eséllyel férjenek hozzá az oktatáshoz.

Elmondta, folyamatosan nő az oktatásra fordított költségvetés, az ágazat 2018-ban 552 milliárd forinttal kap többet, mint 2010-ben, az ide jutó források jövőre meghaladják a kétezermilliárd forintot. A tanulók 67 százaléka jut ingyen a tankönyvekhez, ez a következő évtől - miután a kilencedik évfolyamon is bevezetik az intézkedést - 85 százalékra nő.

A politikus kitért arra, az ország mintegy 400 településén, 527 iskolában összesen 81,2 milliárd forintból valósítanak meg infrastrukturális fejlesztéseket.

Valánszki Róbert (független), Dévaványa polgármestere örömét fejezte ki, hogy a település összesen 861 millió forint pályázati pénzt nyert el, amelyből egyebek mellett új bölcsődét, piaccsarnokot, kerékpárutat és üzemcsarnokot építenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!