Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet rektora lesz az MKPK új titkára

Belföld, 2018.03.08

Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora veszi át nyáron Mohos Gábortól a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkári tisztségét - hangzott el a testület tavaszi ülése után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Tóth Tamás 2011 óta vezeti a PMI-t, egyben az MKPK római képviselője is. MKPK-titkári megbízatása öt évre szól.

Mohos Gábor 2008 óta, második alkalommal tölti be ezt a tisztséget, és az MKPK szabályzata alapján nem lehet újraválasztani.

Mohos Gábor beszámolt arról, hogy 2018-ban Székesfehérváron rendezik meg a katolikus társadalmi napokat, szeptember 7. és 9. között. A rendezvény kiemelt témája idén a "kereszténység mint a társadalom jövőjét meghatározó és mozgató erő". A rendezvény mottója: Van célunk! - Van jövőnk!

Az MKPK titkára kitért arra: már zajlik a konferencia hagyományos nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtése. A Tartós szeretet elnevezésű, vasárnapig tartó akció keretében a hívek tartósélelmiszer-felajánlásukat elhelyezhetik a templomokban, valamint az egyházmegyei karitász központokban is.

Emlékeztetett: május 1-jén avatják boldoggá az 1957-ben vértanúhalált szenvedett Brenner Jánost. A szertartást szentmise keretében a szombathelyi székesegyház előtti téren tarják.

Mohos Gábor szólt arról, hogy az MKPK támogatja magyar fiatalok kiutazását a 2019. januári Ifjúsági Világtalálkozóra Panamavárosba. Emellett, ahogy a korábbi világtalálkozók alkalmával, az eseménnyel párhuzamosan 2019-ben is megszerveznek egy párhuzamos találkozót Magyarországon, hogy a fiatalok kivetítő segítségével bekapcsolódhassanak a nemzetközi találkozó programjaiba.

Mohos Gábor kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy a katolikus egyház hivatalos dokumentumai szerint az egyház papjai nem vállalhatnak aktív politikai tisztséget. Ugyanakkor mint minden magyar állampolgárnak nekik is joguk van megfogalmazni politikai véleményüket, ami - ahogy a médiából is látszik - igen eltérő lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!