További fejlesztések indulnak az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben

Belföld, 2018.01.16

Két és fél milliárd forint értékű műszaki és informatikai fejlesztés indul a budapesti Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben, amely egyúttal megkezdheti mintegy 6 milliárd forintos költségvetésből megvalósuló épületbővítésének tervezését is - közölte László Tamás fideszes országgyűlési képviselő kedden a zuglói Amerikai úton található intézményben tartott sajtótájékoztatón.  

Emlékeztetett, az intézetben jelenleg is zajlik egy 575 millió forint értékű energetikai célú felújítás, amit most az orvosi műszerek és az informatikai háttér 2,45 milliárd forintos korszerűsítése követ.

Jelezte, az utóbbi években uniós támogatások segítségével több mint 500 milliárd forint értékben fejlesztették a vidéki egészségügyi ellátórendszert, ezekbe a programokba azonban nem vonhatták be a fővárosi és Pest megyei intézményeket, így a kormány 2017-2026 között összesen 700 milliárd forint hazai forrást szán azok korszerűsítésére.

László Tamás szólt arról is, hogy az intézet 265 millió forintból kezdheti tervezni főépületének bővítését.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elmondta, az évente több mint 4 millió beteget ellátó közép-magyarországi régió történetének legnagyobb fejlesztése valósul meg a következő években, aminek eredményeként három centrumkórház jön létre a fővárosban, valamint további 25 társkórházat és 16 járóbeteg-szakrendelőt korszerűsítenek.

Emlékeztetett, a kormány a tavalyi költségvetésben 40 milliárd forintot különített el a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztésekre. Ebből 21,7 milliárd forintot fordítottak orvostechnológiai beruházásokra, 18,3 milliárd forintot pedig az építészeti tervezés megkezdésére - fejtette ki.

Nagy Zoltán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója elmondta, a fejlesztésekkel a magyar betegek korszerű idegsebészeti és neurológiai ellátáshoz juthatnak intézményükben, amely európai szintű, teljes szakmai spektrumú regionális idegtudományi ellátóközponttá válik.

A két és fél milliárd forintos fejlesztésből még az idén mintegy 500 orvosi gépet, műszert és informatikai eszközt szereznek be - ismertette, hozzátéve, a korszerűsítéssel jelentősen javul a műtéti és intenzív terápiás ellátások színvonala.

Nagy Zoltán tájékoztatása alapján intézetük tavaly 6700 fekvőbeteget kezelt és 5300 műtétet hajtott végre, szakambulanciájukat pedig több mint 90 ezren keresték fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!