Trócsányi: Európának több segélyt kell nyújtania a menekültválság sújtotta Jordániának

Belföld, 2018.04.19

Európának nem csak erkölcsi támogatást, hanem több anyagi segélyt is kell nyújtania Jordániának, amely az egyik legnagyobb elszenvedője a szíriai háború kiváltotta menekültválságnak - jelentette ki Trócsányi László igazságügy-miniszter a The Jordan Times című jordániai lapnak adott interjújában, az arab országban tett látogatása alkalmával.

Létfontosságú Jordániának és a szíriai menekülteket befogadó többi szomszédos országnak, hogy továbbra is kapjon nemzetközi anyagi segítséget, mindaddig, amíg megoldás nem születik a szíriai válságra, és meg nem teremtik az országban azokat a feltételeket, amelyek mellett a menekültek visszatérhetnek hazájukba, ezáltal enyhül a nyomás a menekülteket ellátó országokon - mondta a miniszter a szerdán megjelent interjúban.

Hivatalos adatok szerint mintegy 1,3 millió szíriai menekült él az országban.

Trócsányi László a kétoldalú igazságügyi együttműködés fejlesztése érdekében járt Jordániában, tárgyalt hivatali kollégájával, Avad Masagbével, parlamenti képviselőkkel és bírósági képviselőkkel. A migráció mellett az emberkereskedelemmel, az illegális határátlépéssel és a terrorizmussal szembeni fellépés szükségességéről volt szó a tárgyalásokon. Mint a lapnak elmondta, elégedettségére szolgál, hogy Magyarország álláspontját megértik arab világbeli partnerországai, és hogy az említett területeken jó és folyamatos az együttműködés Magyarország és Jordánia között.

Számos területe van még a kétoldalú együttműködés fejlesztésének, például a turizmus területén. Várhatóan jelentősen fogja növelni a Jordániába látogató magyar turisták számát, hogy a Ryanair légitársaság októbertől kéthetente közvetlen járatot indít Budapest és Ammán között - mondta.

Megemlítette, hogy Magyarország évente körülbelül 400 jordániai diáknak ad ösztöndíjat a magyar felsőoktatásban, és rajtuk kívül is van még 200 jordániai hallgató, aki Magyarországon tanul.
http://www.jordantimes.com/news/local/hungarian-minister-calls-increasing-foreign-aid-refugee-burdened-jordan
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!