Üdvözli a jövő nemzedékek szószólója az Ab állásfoglalását

Belföld, 2017.10.18

A jövő nemzedékek szószólója üdvözölte az Alkotmánybíróság (Ab) keddi határozatát, amelyben az állam mulasztásos alkotmánysértését állapították meg a Natura 2000 területek magántulajdonba adásának szabályozása során - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint Bándi Gyula a természet védelmének szempontjából kiemelkedő fontosságú fejleménynek tartja, hogy az Ab fennállása óta először átfogóan vizsgálta a biológiai sokféleség megőrzésének jogi követelményeit. Az Ab a dokumentumban meghatározta az állam természetvédelmi kötelezettségének kereteit, objektív követelményeket támasztva azzal szemben - értékelt a szószóló.

Az alapvető jogok biztosának helyettese a közlemény szerint nagyra értékelte a határozatban található ökológiai szakmai elemzést, amelyben a többi között kiemelték, hogy a biológiai sokféleség megőrzése egymástól elszigetelt, kisebb természetvédelmi területeken nem valósítható meg hatékonyan. Miután a biológiai sokféleség csökkenésének kétharmadáért a mezőgazdasági termelés felelős, a Natura 2000 területek különleges természetvédelmi jelentősége abban áll, hogy megteremti a mezőgazdasági területek közé ékelt természetes ökoszisztémák közötti ökológiai folyosókat - írták.

A szószóló azt is üdvözölte, hogy a határozat az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által készített jelentésre is támaszkodik. A szószóló álláspontjával megegyezően a határozat is kiemeli: a Natura 2000 területek magántulajdonba kerülésekor fontos jogszabályi garanciák hiányoznak, és nem biztosított a meglévő előírások betartásának ellenőrzése sem, ami kevésbé hatékony védelmet eredményez.

Az Alkotmánybíróság kedden kihirdetett határozatában alkotmányos mulasztást állapított meg a Natura 2000 földek értékesítésére és azt követő hasznosítására vonatkozó szabályozással kapcsolatban.

Az ország területének több mint ötödét kitevő Natura 2000 földeken az élővilág védelme érdekében csak jelentős korlátozásokkal, a speciális természetvédelmi előírások betartása mellett lehet gazdálkodni. A kormány a "Földet a gazdáknak!" program keretében jelentős mennyiségű, állami tulajdonban álló Natura 2000 területet értékesített, az Ab szerint azonban a hatályos magyar szabályozás nem ad a magántulajdonba kerülő Natura 2000 területeknek az állami tulajdonnal azonos szintű védelmet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!