Új korszakot remél a bírósági igazgatásban a Jobbik

Belföld, 2019.12.06

A Jobbik azt reméli, hogy Handó Tünde távozásával új korszak nyílik a hazai bírósági igazgatás vezetésének történetében - mondta Gyüre Csaba, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a parlament törvényhozási bizottságának alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének jelölésébe, kinevezésébe a frakcióknak nincsen beleszólásuk, így csak reményüknek adhatnak hangot, hogy a jövőben a szakmaiságról és a bírói függetlenségről szólnak majd a területről érkező hírek.

Az elmúlt nyolc évben, a Handó Tünde nevével jelzett korszakban nem minden állt meg úgy, ahogy egy jogállamban meg kellene - fogalmazott Gyüre Csaba.

Szerinte 2010 után a kétharmados többség folyamatosan támadta a bírói függetlenséget "és igyekezett a bírósági rendszert is bedarálni a kormányzat alá", illetve befolyásolni annak működését. E törekvések között említette a bírák nyugdíjazási rendszerének megváltoztatását, a közigazgatási bíráskodás rendszerének felállítását, a fizetésemelés elmaradását, ami 2004 óta 70 százalék körüli reálbércsökkenést okozott, illetve a bírói szervezeten belül "folyamatosan bírált" tevékenységű Handó Tünde, "egy fideszes pártkatona felesége" OBH-elnöki kinevezését is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!