Új szintre emelte együttműködését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a médiahatóság

Belföld, 2022.12.09

A világűr társadalomtudományi vizsgálata és a mesterséges intelligencia alkalmazásának hazai és nemzetközi trendjei is szerepelnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) között fennálló együttműködés kibővített változatában; a megállapodást az NMHH részéről Koltay András elnök, az NKE képviseletében Deli Gergely rektor írta alá.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez pénteken elküldött közleménye szerint a rendkívül széles szakmai spektrumot lefedő együttműködés a jövőben kiterjed egyebek mellett a platform-alapú gazdaság és a munkavégzés viszonyrendszerét vizsgáló, valamint az internetes platformok, köztük a közösségi médiaszolgáltatók tevékenységének hatásaival és szabályozásával, illetve a kapcsolódó szólásszabadság-kérdésekkel foglalkozó kutatásokra is.

Az együttműködés részét képező témakörök közé tartozik továbbá a világűr társadalomtudományi vizsgálata, valamint új szakmai területként megjelenik az egészségügy digitalizációjával kapcsolatos kutatási program is. A megállapodás keretében a felek vizsgálják a mesterséges intelligencia hazai és nemzetközi alkalmazásait, trendjeit, valamint a jövőbeni felhasználási módjainak, és azok társadalmi hatásainak kérdéseit, emellett kutatásokat végeznek a társadalmi, a politikai, a tudományos és a médiadiskurzusban növekvő befolyással megjelenő álhír, dezinformáció témakörével összefüggően.

Az NKE-nek lehetősége nyílik az infokommunikációs eszközök hadtudományok területén betöltött szerepével kapcsolatos oktatási és kutatási programok megvalósítására is - írták.

Az egyetem segítséget kap egy drónalapú geoinformatikai labor kialakításához, a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik kiemelt elemét képező, a "digitális katona" infokommunikációjával kapcsolatos koncepció fejlesztéséhez, továbbá egy műholdvevő-állomás létrehozásához, amely hozzájárul az infokommunikációs vonatkozású katonai képzések gyakorlatorientált jellegének erősítéséhez.

Azt írták: az együttműködésben kiemelt hangsúlyt kap a fenntarthatóság: kutatás indult a digitalizáció és dekarbonizáció összefüggéseinek, azaz annak vizsgálatára, hogy a karbonkibocsátással járó, az ökológiai lábnyomot növelő tevékenységek hatása miként csökkenthető online, illetve okos megoldások által.

A digitális gazdasággal és társadalommal kapcsolatos kutatási programok körében pedig az NMHH támogatásával megvalósulhat az NKE Digitális Ökoszisztéma Mérési Elemzési Központja és egy digitális adattár is - olvasható az NMHH közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!