Új műszeres leszállító berendezést telepítettek a ferihegyi repülőtéren

Választás 2018, 2016.09.20

Új műszeres leszállító berendezést (ILS) telepítettek a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a rendszert már tesztelik, így a ködös idő előtt üzembe állhat.

A Budapest Airport (BA) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ismerteti: a két legnagyobb forgalmú pályavégen a berendezés cseréje tavasszal kezdődött. Az új ILS-sel a gépek akár 15 méteres függőleges és 50 méteres vízszintes látás mellett is le tudnak szállni.

A műszer pontos rádiósugarakat bocsát ki a földről, amelynek alapján a repülőgép műszerei megmutatják a pilótáknak, hogy merre húzódik a beton futópálya középvonala, hol van a pálya földet éréshez kijelölt pontja, és hogyan tudják tartani a leszálláshoz szükséges 3 fokos siklószöget. A most telepített berendezés rádiójeleit már 18 kilométeres távolságból képesek érzékelni a repülőgép műszerei.

Az új ILS-berendezések telepítésére csak az idén 465 millió forintot fordított a BA, a beruházás része a BUD 2020 nevű, ötéves, ötvenmilliárd forintos repülőtér-fejlesztési programnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!