Újabb tájékoztatót adott ki a szegedi önkormányzat a koronavírus-járvánnyal összefüggésben

Belföld, 2020.03.20

Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közleményében az idősek és a gyermekek védelmét, valamint az "otthon maradás" fontosságát hangsúlyozta, annak érdekében, hogy a megyeszékhelyen minimálisra lehessen csökkenteni a járvány áldozatainak a számát.

Koronavírus-járvány teendők
A Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által a szerkesztőségünkhöz elküldött közleményt változtatás nélkül tesszük közzé.

Felelősek vagyunk egymásért, minden szegedi minden szegediért!
Nagyon figyeljünk egymásra, de tartsuk a biztonságos távolságot!

I.)           Vigyázzunk az idősekre!

A koronavírus-járvány a 70 év felettiekre a legveszélyesebb, ezért különösen fontos, hogy ez a korosztály otthon maradjon a veszélyhelyzet idején!

Arra kérünk minden szegedit, akinek 70 év feletti hozzátartozója él a városban, hogy segítsen idős rokonának a bevásárlásban, a halaszthatatlan ügyek elintézésében. De úgy tegyék ezt meg, hogy közben kerüljék a személyes kontaktust! A megvásárolt ételt, gyógyszert, árucikkeket, vagy az ügyintézéshez szükséges papírokat és csekkeket inkább dobják a postaládába, akasszák a kilincsre vagy tegyék le az ajtóban. Csak telefonon tartsák egymással a kapcsolatot!

Ha szomszédjában, környezetében lakik olyan 70 év feletti szegedi, akinek nincsen rokona a városban, kérjük, ajánlják fel neki a segítségüket! Összefogással és együttműködéssel tudjuk csak megállítani a járványt!

Annak érdekében, hogy minden rászoruló megkapja a szükséges támogatást, arra kérjük a 70 év felettieket, hogy csak abban az esetben vegyék igénybe az önkormányzat segítségét, ha nincs olyan rokon vagy ismerős, aki ezt meg tudná tenni.

A rendkívüli helyzetben Szeged város önkormányzata:

a) hétköznapokon napi egyszeri melegételt,
b) hétvégente konzerv készételt,
c) heti kétszer alapvető élelmiszert,
d) szükség szerint gyógyszereket,
e) kéthetente pedig alapvető tisztálkodó és tisztítószereket szállít házhoz azoknak, akik ezt más módon nem tudják megoldani.
A kiszállítás ingyenes, de az ételért és a beszerzett áruért fizetni kell. Az önkormányzati szolgáltatásra az alábbi telefonszámokon lehet jelentkezni:

Tel: 06-30-929-26-74

Tel: 06-62-564-189

II.)     Vigyázzunk a gyerekekre!

Közös felelősségünk, hogy gyermekeink a járvány ideje alatt is biztonságban legyenek, egészségesek maradjanak és sikeresen befejezzék a megkezdett tanévet. Segítsük ebben egymást, ahogyan csak tudjuk!

A városban bezártak a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és az egyetem is. A kollégiumból pedig hazaküldték a diákokat. Bár az egészséges fiatalokra kisebb veszélyt jelent a koronavírus, a járvány csillapításához különösen fontos, hogy ők is betartsák a szabályokat, ugyanis a fertőzést akár tünetmentesen is terjeszthetik. Bezártuk a játszótereket, hogy a legkisebbek is kerüljék a társas érintkezést. Arra kérjük a szülőket, hogy lehetőség szerint tartsák otthon a gyermekeiket. Ha mégis kimennének a szabadba, ne menjenek társaságba. Ismerősökkel és idegenekkel is legalább 2 méter távolságot tartsanak egymástól! Ezzel jelentősen lassítani tudjuk a járvány terjedését.

Az óvodákat és bölcsődéket az ügyeleti rendben csak azok vegyék igénybe, akik tényleg nem tudják másképpen megoldani a gyermekük felügyeletét. Arra kérjük a szülőket, hogy az iskolás gyermekek digitális oktatásához teremtsék meg a szükséges feltételeket! Ha valakinek nem áll rendelkezésére megfelelő eszköz ehhez, kérjen segítséget hozzá a rokonaitól vagy ismerőseitől! Akinek pedig több eszköze is lenne, ajánlja fel ott, ahol jól jön a segítség!

III.)    Maradjon otthon! Vigyázzunk egymásra is!

Rajtunk is múlik, mennyire lesz súlyos a járvány a következő hetekben. Néhány egyszerű szabály betartásával nemcsak a saját egészségünket őrizhetjük meg, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük.

Arra kérjük a szegedi munkáltatókat, hogy ahol csak lehetséges, rendeljenek el távmunkát. Arra kérjük a dolgozókat, hogy csak akkor hagyják el otthonukat, ha halaszthatatlan feladatuk van.

Lehetőség szerint közlekedjenek gyalogosan, kerékpárral vagy autóval. A közösségi közlekedés járművein legalább egyméteres távolságot tartsanak egymástól és a járművezetőtől. Ügyintézésnél is tartson megfelelő távolságot, kerülje a közvetlen érintkezést! Óvjuk meg azoknak az egészségét, akik a veszélyhelyzetben is a közszolgáltatások zavartalan működésén dolgoznak!

Arra kérünk mindenkit, hogy ha koronavírusos megbetegedésre utaló tüneteket észlel magán, vagy valamelyik családtagján, ezeken a központi információs vonalokon tegyen bejelentést: 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456! Ne menjenek be rögtön a rendelőbe, kórházba, így óvják meg az egészségügyi dolgozóinkat és a többi beteget a fertőzéstől.

A megbetegedések elkerüléséhez elengedhetetlen, hogy alaposan betartsuk a higiéniai előírásokat. Rendszeresen mosson kezet szappannal, főleg miután más emberekkel vagy nyilvános helyen tárgyakkal érintkezett! Ügyeljen arra, hogy kézmosás előtt ne érintse meg az arcát! Nincs szükség az élelmiszer és a háztartási szerek felhalmozására, a boltok továbbra is nyitva lesznek. Arra kérünk mindenkit, hogy csak annyit vásároljon ezekből a termékekből, amennyire valóban szüksége van, legyen tekintettel másokra, amikor bevásárol!

Köszönjük azoknak az orvosoknak, ápolóknak és egészségügyi szakembereknek, akik ebben a rendkívüli helyzetben is önzetlenül végzik a munkájukat. Köszönjük azoknak, akik az ország bármely területén az alapvető szolgáltatások fenntartásáért, a lakosság ellátásért felelnek! Vigyázzunk rájuk, vigyázzunk egymásra! Tartsa be mindenki az előírásokat, hogy minél előbb véget érhessen a járvány!

Szeged, 2020. március 20.

Botka László
Szeged polgármestere
(Webrádió)

Címkék

Koronavírus Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!