Újabb közvetlen légi járat indításáról tárgyaltak Marokkó és Magyarország között

Belföld, 2017.11.10

(MTI) - Újabb közvetlen légi járat indításáról tárgyalt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára pénteken Marokkóban.

Az államtitkár, aki a Magyar-Marokkói Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság harmadik ülésén vett részt, Rabatból az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a magyar-marokkói partnerség sikerre hivatott együttműködés. A tárgyalások egyik fő témája a turizmus volt, idén két új légi járat, a Budapest-Marrákesh, és a Budapest-Agadir, indult az országok között.

Ez azonban nem elégséges a közlekedési kapcsolatok szempontjából, mondta Magyar Levente és közölte, ezért tárgyaltak a még hiányzó Budapest-Casablanca járat megindításáról is. Ha ez sikerült, akkor lesz elégséges szinten a két ország közvetlen összeköttetése, mivel jelenleg félnapos program eljutni átszállással Budapestről Casablancába - mondta.

Közölte, a turizmus fellendítésére előkészítenek egy-egy kampányt is a két országban a másikról.

A másik kiemelt területnek az államtitkár a mezőgazdaságot nevezte, mivel a téli időszakban számos olyan termény - zöldség vagy gyümölcs - van, ami Magyarországon nem terem meg, Marokkóban viszont igen. Hamarosan konkrét projektek valósulhatnak meg a vízgazdálkodás vagy a halkultúra területén is, jelenleg fél tucat konkrét projekt van előkészítés alatt.

Magyar Levente elmondta, hogy a gazdasági kapcsolatok élénkítésére magyar-marokkói üzleti fórumot is rendeztek Casablancában.

Szólt arról is, hogy Marokkó fontos szerepet játszik az illegális migráció feltartóztatásában, ebben évtizedes tapasztalata van. A két ország ezen a téren is együttműködik, biztonságtechnikai cégek közötti tapasztalatcserével, a határvédelem digitalizációjában, és technikai fejlesztésében. A két ország politikailag is egy platformra került azoknak a támadásoknak és kritikáknak a kereszttűzében, amelyek az illegális migráció elleni küzdelmet a demokratikus értékrenden kívüli tevékenységnek tartják - mondta. Magyarország határozottan kiáll a polgárai védelméért - tette hozzá.

Jelenleg 100 marokkói diák vesz részt magyar állami ösztöndíjprogramban, ennek bővítésére van igény, a kormány nyitott az ötven fős bővítésére - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!