Újra gitárfesztivált rendeznek Szegeden

Belföld, 2017.04.18

Világsztárokkal és fiatal tehetségekkel is találkozhat a közönség a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon, amely műsorán csütörtöktől vasárnapig a barokktól a legmodernebb darabokig számos stílus hallható majd - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A fesztivált több mint másfél évtizede Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának (SZTE ZMK) oktatója hívta életre. A rendezvény azóta a szegedi tavasz elmaradhatatlan zenei programjává vált, melyen évről-évre fellépnek korunk egyik legnépszerűbb hangszere, a klasszikus gitár mesterei. Lassan már azok is szerepelnek, akik akkor kezdtek el a gitáron játszani, amikor a szegedi rendezvény ötlete megszületett.

A csütörtöki nyitókoncerten az SZTE ZMK Fricsay-termében elsőként Thomas Csaba, apai ágon Székelyudvarhelyről származó francia muzsikus áll színpadra. Elmélyült, szuggesztív és sokoldalú játéka először lesz hallható Magyarországon. Őt a kiváló régizenei formáció, a Duo Venite követi. A barokk gitáron játszó Tokodi Gábor és az énekes Jäger Éva repertoárja a kora reneszánsztól a késő barokkig terjed.

A péntek esti koncerten elsőként a tavalyi Országos Gitárverseny egyik győztesét, Hart Gábort köszöntheti a közönség, ezt követően a négy énekes lány alkotta Triplet Együttes mutatkozik be multi-instrumentalista dallamos, játékos és minimál stílusú saját szerzeményekkel.

Szombaton az Országos Gitárverseny szintén első helyezést szerző Bozsóki Gergely, illetve a Virtuózokból ismert, flamencót játszó Girán Péter koncertezik, majd az ország egyik legkiemelkedőbb gitártriója, a Venti Chiavi (Ritter Zsófia, Tóth Álmos, Kormos Balázs) lép föl.

Vasárnap az egyik legszélesebb repertoárral és páratlan technikával rendelkező világhírű gitárművész, Csáki András és együttese játszik. A fesztivált latin dzsesszgála zárja, melyen Matthew Mitchell és Sövény Olivér, az Insight Duo (Binder Norbert, zongora és Fehér Arnold, nagybőgő), valamint Pusztai Antal - aki alapítása óta állandó szereplője a rendezvénynek - szerepel.

A rendezvény programjából nem maradnak ki a fellépő művészek és más meghívottak mesterkurzusai, előadásai sem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!