Újra üzemel a viharjelző berendezés a Fertő tó magyar oldalán

Belföld, 2017.06.22

    Fertőrákos, 2017. június 22., csütörtök (MTI) -    Kicserélték a viharjelző berendezést a fertőrákosi kikötőben, így csütörtöktől újra működik a viharjelzés a tó magyar oldalán is - tájékoztatta a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízi Polgárőr Egyesület elnöke az MTI-t.

Gáncs Gábor elmondta: a berendezést a Fertő tó ausztriai kikötőiben a Burgenland területén segítségnyújtással foglalkozó szervezetek irányító szerve működteti, a fertőrákosit pedig a magyar és az osztrák szervek közösen. A burgenlandi tájékoztatás szerint felújításra szorult a Fertő tavi viharjelző rendszer, ezért szerelték le még néhány hete a régi vezérlőegységet.

Az új berendezés szerdán került vissza a helyére, a fertőrákosi vízitelepen, a korábbi BM-csónakházba.

A határvíz osztrák oldalán, Mörbischnél (Fertőmeggyes) működött ugyan a viharjelző, de ez nem mindenhonnan látható, illetve ezt is felújították - mondta Gáncs Gábor.

Elmondta azt is: két-három éve nem volt szükség annyi mentésre a Fertő tavon, mint az idén. Már most húsz felett van a bevetéseik száma, ami kiugró.

A Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízi Polgárőr Egyesületet öt éve alapították, jelenleg 47 tagja van. Az ország egyik legnagyobb létszámú és egyik legjobban felszerelt vízimentő egyesülete nemcsak a Fertő tónál, hanem a Dunán is ment és biztosít rendezvényeket, illetve vesz részt a baleset-megelőzésben - mondta Gáncs Gábor. Közölte: nyolc hajójuk van, ebből kettő speciális felszereltségű, kutatásra, többek között vízi bűncselekmények felderítésére is alkalmas. A tagok folyamatosan képzéseken vesznek részt, egy-egy vízi polgárőr csak két-három év után jut el az önálló tevékenységig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!