Ukrán oktatási törvény - HÖOK: elfogadhatatlan a jogszabály

Belföld, 2017.09.11

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elfogadhatatlannak tartja az ukrán parlament által elfogadott oktatási törvényt, amely álláspontja szerint figyelmen kívül hagyja a kisebbségi jogokat, az emberi, erkölcsi és morális normát.

A HÖOK hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: elfogadhatatlannak tartják, hogy Ukrajna abban látja országa és oktatása fejlődésének zálogát, hogy az ott élő kisebbségek kultúráját lábbal tiporja - köztünk a 150 ezres magyarságét is.

A kárpátaljai magyarok oktatásba fektetett munkáját szüntelenül egyetlen cél vezérelte: a lehetőségekhez képest a legkiválóbb anyanyelvi oktatás megteremtése, amely képes a magyar nemzetet megtartani és erősíteni, a kultúrát, hagyományokat ápolni és fenntartani, ezzel együtt pedig Kárpátalja fejlődéséhez hozzájárulni - mutatott rá a hallgatói szervezet.

A HÖOK aggályát fejezte ki és követelte az ukrán parlament által szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény visszavonását.

Az ukrán parlament által elfogadott módosított oktatási törvény kimondja, hogy a kisebbségi nyelven történő oktatás csakis az óvodákban és az általános iskola alsó tagozataiban lesz lehetséges a jövőben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!