Uniós bíróság: átutazáskor is nyilatkozni kell a 10 ezer eurót meghaladó készpénzről

Belföld, 2017.05.04

Nyilatkozattételi kötelezettség vonatkozik a 10 ezer eurót (mintegy 3,1 millió forint) meghaladó készpénzösszegekre az unió tagállamainak területén található repülőterek nemzetközi tranzitterületein - ismertette döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

A luxembourgi székhelyű bíróság indoklásában arra emlékeztetett, hogy az Európai Unióba belépő vagy az azt elhagyó utasokra nyilatkozattételi kötelezettség vonatkozik a maguknál tartott, 10 ezer eurót meghaladó összegű kézpénzre vonatkozóan.

Mint írták, a tagállamok repülőterei az unió területének részét képezik, a rendelet pedig nem zárja ki a nyilatkozattételi kötelezettség alkalmazását a repülőterek nemzetközi tranzitterületein. Ennek értelmében valamely nem uniós államból - az unió területén található repülőtéren való átutazással - valamely másik nem uniós államba átutazó személyre is vonatkozik a nyilatkozattételi kötelezettség. Ebből következik, hogy minden olyan utast - aki valamely tagállam területén lévő repülőtéren kiszáll egy nem uniós államból érkező repülőről, és a repülőtér nemzetközi tranzitterületén marad egy másik nem uniós államba tartó járatra történő felszállásig - úgy kell tekinteni, mint aki belépett az unióba és ez esetben nyilatkozattételi kötelezettség hatálya alá tartozik - húzta alá a bíróság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!