Ünnepélyesen átadták a BP szegedi központját

Belföld, 2017.09.28

Megnyílt a BP szegedi üzleti szolgáltatóközpontja, ahol jelenleg 274 munkavállaló dolgozik, a foglalkoztatotti létszámot a tervek szerint 2020-ra ötszázra bővítik.

Megnyílt a British Petrol szegedi üzleti szolgáltatóközpontja
A BP Oil Hungary Kft.-t 1991-ben alapították három üzletággal: a kémiai anyagok, kenőanyagok és a kiskereskedelem területén. A BP 2009-ben nyitotta meg szolgáltatóirodáját Budapesten, a GBS Europe-ot, az akkor 70 fős létszám pedig 1,700-ra nőtt 2017-ben. Egy évvel ezelőtt döntött úgy a cég, hogy Szegeden létesít regionális irodát. A bejelentést követően elkezdődött a munkatársak felvétele, illetve az új központ épületének felújítása.

A BP GBS Európa arra törekszik, hogy vonzó munkahely legyen a frissen végzett, karrierének kezdetén álló, valamint a tapasztalt munkaerő számára is. A BP olyan munkahelyet kíván létrehozni, amely támogatja a kollégákat a céljaik elérésében. Ezt rugalmas munkafeltételekkel, tréningprogramokkal és modern, inspiráló munkakörnyezet létrehozásával kívánja megteremteni. A BP számára a sokszínűség alapvető - mind a kulturális sokszínűséget, mind a gondolat szabadságát illetően. A dolgozók 15-féle nyelven dolgoznak, több, mint 25 nemzetiséget képviselnek és a kollégák 15%-a külföldi. 64%-uk nő, és az összes dolgozó 74%-a 25 és 36 év közötti. A GBS Europe a felelős vállalati tevékenységét többek között a Solaris csoporton keresztül fejti ki, valamint munkavállalói közösségi csoportokon keresztül. Ezek sokféle érdekképviseletet látnak el, úgy mint a Dolgozó Szülők, Akadálymentesség,

Az egykori szegedi ruhagyár épületének felújításával megvalósult beruházás szimbolizálja azt a gazdaságtörténeti utat, melyet az ország bejárt az elmúlt száz évben - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a megnyitó ünnepségen. Az épületet a magyar ipar egyik virágkorában emelték, majd a rendszerváltást követően, amikor a könnyűipar összeomlott, elveszítette funkcióját, most pedig a világ egyik vezető vállalkozása tette fontos központjává - mondta a politikus.

Richard Hookway, a BP Global Business Services és IT ügyvezető igazgatója elmondta, a cég a világ egyik vezető integrált energiavállalataként 72 országban van jelen. Az új szolgáltatóközpont megnyitásával a foglalkoztatottak létszámát tekintve Magyarország a BP számára az ötödik legfontosabb ország, Szeged pedig a tíz legjelentősebb város közé került. A cég a szegedi irodájában dolgozók 5%-a nem magyar, a teljes BP GBS Europe-nál pedig 15% ez az arány. A nők aránya kétharmad, a dolgozók 70 százaléka pedig fiatalabb 35 évesnél. A magyar munkatársak döntő hányada a Szegedi Tudományegyetemen végzett.  

Brian Puffer, a BP GBS alelnöke közölte, a cég választása a jó infrastruktúra, a kiváló az egyetem, a sok itt tanuló tehetséges fiatal miatt esett a dél-alföldi városra. Puffer azt is elmondta, hogy a világ különböző országaiban lévő BP alkalmazottak létszámát tekintve Magyarország immár az ötödik helyen áll. Jelenleg 270-en dolgoznak az épületben, 2019-re 500-án 2020-ra pedig várhatóan 560-an lesznek. A dolgozók átlagéletkora 30-35 év közötti. Előny, ha valaki az angolon és a magyaron kívül más idegen nyelveket is beszél, különösen a németet preferálják a cég vezetői. Puffer kifejtette: „Ami miatt Szeged kiemelkedő volt számunkra, amikor a múlt évben elkezdtünk helyszínt keresni a terjeszkedéshez, az a közösség lelkesedése és a kormányzat támogatása volt, mind helyi, mind országos szinten. "

Botka László polgármester kifejtette, valódi ünnep ez a nap a városnak, hiszen a legörömtelibb dolog, ha új munkahelyek jönnek létre. Ez most Szeged gazdaságának nagy lökést ad, hiszen rövidesen ötszázan dolgoznak majd a volt ruhagyár területén, ahol az Szeged legfontosabb erőssége, hogy egyetemi város. Az ország minden részéből érkeznek ide fiatalok, és egy felmérés szerint végzés után kétharmaduk, ha teheti, itt akar boldogulni. Az önkormányzat ehhez igazította gazdaságfejlesztési tervét, amelynek középpontjában a tudásalapú gazdaság áll. A városba települt több mint tucatnyi informatikai cég 2500 új munkahelyet teremtett, az üzleti szolgáltató központokban pedig eddig mintegy nyolcszázan dolgoztak. A BP 2020-ig további ötszáz, zömében fiatal, pályakezdőnek ad munkát, és ez biztosítja a város jövőjét a következő években – mondta a polgármester.

A BP GBS Europe szociális befektetési csoportja, a Solaris többféle szervezetet is támogat, például gyermekek jólétét vagy mozgássérültek mindennapi boldogulását könnyítő csoportokat. 2015-ben már a második alkalommal kapta meg a GBS Europe a Salva Vita Alapítványtól az Akadálymentes munkahely címet, hogy továbbra is elősegíthesse a mozgássérültek alkalmazását különböző területeken. A megnyitót követően a sajtó munkatársai és a meghívottak megszemlélhették az épület már felújított első emeletét. Több helyen még zajlanak a munkálatok, hiszen bővül a létszám, és bővülni fog az épületben felújított helyiségek száma is.

Cikk: SzGy
(Webrádió)

Galériánk

Megnyílt a British Petrol szegedi üzleti szolgáltatóközpontja Megnyílt a British Petrol szegedi üzleti szolgáltatóközpontja Megnyílt a British Petrol szegedi üzleti szolgáltatóközpontja Megnyílt a British Petrol szegedi üzleti szolgáltatóközpontja
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!