Választás 2018 - Nőtt a szavazási hajlandóság a Vajdaságban és a Partiumban

Belföld, 2018.03.22

Nőtt a szavazási hajlandóság a Vajdaságban és a Partiumban élő magyarok körében - közölte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke csütörtökön Szegeden.

Választás 2018 - Nőtt a szavazási hajlandóság a Vajdaságban és a Partiumban Pásztor István a Rákóczi Szövetség által szervezett sajtótájékoztatón azt mondta, az április 8-i országgyűlési választás nem csak magyarországi ügy.

A VMSZ az elmúlt hónapokban jelentős erőket mozgósított a regisztráció érdekében, a névjegyzékbe vettek közül legalább 60 ezren a Vajdaságban élnek. Az aktivisták az azonosító nyilatkozat sikeres kitöltéséhez is segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy mindenki érvényesen adhassa le szavazatát - tudatta a pártelnök.

Pásztor István arra biztatta a vajdasági magyarokat, hogy a párt stratégiai partnere, a Fidesz-KDNP listájára adják le szavazatukat. Közölte, a közös nemzetpolitika továbbvitele a határon túli magyarság elemi érdeke. A szerb-magyar kapcsolatok konszolidálásának legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok, ennek továbbvitelére a Fidesz-KDNP jelenti a garanciát - tette hozzá.

Pásztor István úgy fogalmazott, a magyar állampolgárok elemi érdeke, hogy Magyarország politikailag stabil ország legyen, ezt egyedül a Fidesz-KDNP képes biztosítani. Egy ellenzéki győzelem esetén a magyar belpolitika szerintük olyan mértékben destabilizálódhat, hogy annak messzemenő következményei lehetnek nemcsak az anyaországban, hanem a határon túl élőkre is.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke közölte, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokrácia Központjai segítséget nyújtottak az embereknek a regisztrációhoz.

A névjegyzékbe vett határon túli magyarok száma várhatóan kétszerese lesz a négy évvel ezelőttinek. Akkor egy mandátumról döntöttek, ez a becslések szerint most kettő vagy három lehet - tudatta a politikus.

Toró T. Tibor szerint hamisak azok az érvek, amelyek vitatják a külhoniak szavazati jogát, hiszen az Országgyűlés nemzetpolitikai ügyekkel és a határon túliak mindennapi életét is érintő kérdésekkel foglalkozik.

B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a levélben szavazók regisztrációs határideje március 24-én 16 órakor lejár. Eddig mintegy 451 ezer kérelem érkezett be, több mint 372 ezer választót már névjegyzékbe is vettek.

A képviselő elmondta, hétfőn elkezdődött a választási csomagok postázása az eddig regisztráltaknak. Az állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkezők a szavazataikat feladhatják postán, leadhatják a külképviseleteken vagy Magyarországon az egyéni választókerületi választási irodákban.

Bartók Csaba, a Fidesz-KDNP székelyföldi születésű országgyűlési képviselőjelöltje úgy fogalmazott. a rendszerváltás nem hozott igazi áttörést a határon túli magyarok ügyében, bár az első Orbán-kormány idején voltak próbálkozások, a valós változás 2010-ben indulhatott el. Kijelentette, a határon túli magyarok nélkül Magyarország sokkal szegényebb lenne, talán nem is létezne már.
(MTI)

Galériánk

Választás 2018 - Nőtt a szavazási hajlandóság a Vajdaságban és a Partiumban Választás 2018 - Nőtt a szavazási hajlandóság a Vajdaságban és a Partiumban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!