Választás 2022 - Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket az NVB

Választás 2022, 2022.01.14

Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A választáson indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

A bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB pénteki ülésén - mivel a bejelentések megfeleltek a jogszabályban támasztott követelményeknek - 11 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba.

Ezek a következők: Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Mi Hazánk Mozgalom, Országos Lengyel Önkormányzat, Momentum Mozgalom, Egyenlőség Roma Párt, LMP-Magyarország Zöld Pártja, Demokratikus Koalíció, Párbeszéd Magyarországért Párt, A Haza Pártja, Magyar Szocialista Párt, Magyar Szegények és Dolgozók Demokratikus Szervezete.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amelyik legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kell, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön a nemzetiségi lista állításáról, másrészt szükséges hozzá a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni az NVB-nél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!