Választás 2018 - MSZP: Patyi András NVB-elnöksége összeférhetetlen más tisztségeivel

Választás 2018, 2018.02.20

Az MSZP szerint összeférhetetlen Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének a tisztsége a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél betöltött rektori és az Államreform Bizottságnál meglévő elnöki tisztségével.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján az NVB-nek is otthont adó Alkotmány utcai épület előtt azt mondta, beadvánnyal fordul az NVB-hez, hogy a testület mondja ki az összeférhetetlenséget.

2016. február 23-a óta "kétség sem fér" hozzá, hogy Patyi András nem a törvényeknek van alárendelve, hanem a Fidesznek - fogalmazott. Hozzátette: Patyi András a Nemzeti Közszolgálati egyetem (NKE) rektoraként függőségi viszonyban van az államhatalommal, "a Fidesz-kormánnyal", ezért korábban már fordultak az NVB-hez beadvánnyal. Azt a kifogásukat azonban a testület elutasította bizonyíték hiányában.

Hozzátette: Patyi András az Államreform Bizottság elnöki tisztségét is betölti, ennek a munkájának a dokumentumait Lukács Zoltán országgyűlési képviselő "kiperelte" a kancelláriától, és ezekkel kiegészítve most újra beadják bizonyítékaikat, hogy az NVB állapítsa meg Patyi András tisztségeinek összeférhetetlenségét.

Mint mondta, az NVB-nek három napja van beadványa elbírálására; elutasítás esetén bírósághoz fordul.

Nyakó István kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az Államreform Bizottság a kormány munkáját segítő, azt támogató testület, az NKE felett pedig több minisztérium is ellenőrzési joggal bír. Szavai szerint ezeknek önmagukban is elegendőnek kell lenniük ahhoz, hogy Patyi András ne vezethesse a választás tisztaságát felügyelő testületet, az NVB-t.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!