Választás 2018 - Növelné a bölcsődei férőhelyek számát az LMP

Belföld, 2018.02.16

Növelné a bölcsődei férőhelyek számát az LMP, de a gondozók bérét, valamint az intézmények forrásait is megemelné a párt - mondta Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, miután a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökével (BDDSZ) egyeztetett.

A pályakezdő dolgozók jövedelmét megháromszorozná az LMP a munkaerőhiány csökkentése érdekében - sorolta a teendőket Szél Bernadett, aki szerint 3 milliárd forintból megoldható lenne az ágazat bérkövetelése. Legfeljebb 5 gyermeket bíznának egy gondozóra a jelenlegi hét helyett - folytatta -, túlórapótlékkal oldanák meg az intézmények hosszabb nyitva tartását, az egyszülős családokat pedig babysitter szolgáltatással segítenék - hangsúlyozta a pártelnök, aki szerint a technikai és adminisztratív dolgozók bérét is rendezni kell.

Szél Bernadett szerint a családi napközik tavalyi átalakítása miatt nemhogy nőtt volna, még csökkent is a 3 év alatti gyermekek elhelyezésére szolgáló férőhelyek száma, egyre több településen egyáltalán nincs ellátás számukra.

Szűcs Viktória, a BDDSZ az ágazat dolgozóinak nehézségeit sorolva elmondta: a zömében női, gyakran csontritkulással küzdő gondozók naponta egy autónyi súlyt mozgatnak meg.

Emlékeztetett: korábban valamennyi parlamenti képviselőnek felajánlották a lehetőséget, hogy egy hétre kapcsolódjanak be az általuk végzett munkába, kezdeményezésükre pedig két fideszes és egy LMP-s politikus jelentkezett. Bár mindhárman úgy vélték: igen nehéz megélni a gondozók jövedelméből, később a kormánypártiakkal megszakadt a kapcsolat, csupán az LMP vitte tovább ügyüket a parlament elé.

Az érdekképviseleti vezető szerint igen fontos lenne, ha a társadalom nagyobb összeget fektetne be a gondozási gazdaságba, mert, ahogy egy tanulmányra hivatkozva elmondta, egységnyi befektetés ezen a területen sokkal több hasznot termel rövid- és hosszú távon is a társadalom számára, mint ugyanez az összeg az építőiparban, hiszen közvetlenül is közvetve is munkahelyeket teremt, és növeli az emberek jólétét.

Arra a felvetésre, miszerint politikusok nevelő intézményekben látogatnak a kampányidőszakban, Szél Bernadett kijelentette: törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy ne lehessen visszaélni a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekek jogaival.

A települések világításával kapcsolatos OLAF-jelentés újabb részleteinek nyilvánosságra kerülésével kapcsolatban azt mondta: a jelentés látlelet Magyarországról, azt mutatja, hogyan működik az ipari korrupció. Emlékeztetett: az ügyészségnek már Schiffer András, az LMP egykori társelnökének feljelentésére vizsgálódnia kellett volna, azonban nem tette meg, az OLAF-jelentéssel kapcsolatban azonban ez már nem járható. A kormány most szerinte a tisztánlátást próbálja gátolni, ezért a jelentés teljes tartalmának és a szerződéseknek a nyilvánosságra hozatalát is követelte.

Arra a kérdésre, hogy a választások után, ha arra lehetősége lesz az LMP-nek, ismét Szél Bernadettet jelöli-e az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságába, azt felelte: 2019-ig érvényes átvilágítása van. Kijelentette: ha bárkinek problémája van az Alkotmányvédelmi Hivatal átvilágításával, akkor azt ne rajta verjék le. Olcsó kampányfogásnak nevezte Németh Szilárd fideszes politikus vele kapcsolatos kijelentéseit, amivel szerinte egy nehezen kompromittálható képviselőt próbálnak kompromittálni. A testület fideszes tagjainak azt üzente: jöjjenek be a munkahelyükre, végezzék a dolgukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!